Amb globus i banderes de la UE, desenes de milers de persones es van manifestar ahir a Londres en contra del Brexit per demanar que el govern britànic no invoqui el decisiu article 50 que iniciarà el procés de ruptura del Regne Unit amb Brussel·les. Sota el títol "Marxa per Europa", unes 40.000 persones, segons els mitjans locals, van iniciar la marxa des de Park Lane, al centre de la ciutat, fins a la plaça del Parlament, on van cantar i van demanar amb crits mantenir els llaços amb Europa.

L'esdeveniment es va celebrar nou dies després del referèndum històric sobre la Unió Europea, en què els britànics van votar amb gairebé el 52 % de suports a favor de sortir del bloc comunitari, però el resultat va provocar una crisi política al Regne Unit, amb repercussions en l'economia del país. La trobada, que va transcórrer de manera pacífica, va ser organitzada pel còmic Mark Thomas i ràpidament va disposar del suport de milers de ciutadans per mitjà de les xarxes socials.

Segons Thomas, l'èxit d'aquesta manifestació posa de manifest "la ràbia, la frustració i la necessitat de fer alguna cosa" després del Brexit, i va considerar que la campanya europea havia estat basada en moltes mentides, sobretot d'índole econòmica. "Hauríem acceptat el resultat del referèndum -va dir- si hagués estat debatut de manera justa. Però hi va haver una falta total d'informació i la gent necessita fer alguna cosa davant aquesta frustració".

Mostres proeuropees

"Europa, sempre et voldrem", "som a la Unió Europea, el meu xicot és alemany" o "UE, et volem" són només alguns dels grans cartells desplegats pels manifestants, juntament amb banderes britàniques i la blava amb estrelles de la UE. Durant la manifestació també es van poder llegir pancartes com "bremain" (la paraula oposada al Brexit) o bé "la ciència necessita la UE". En arribar al punt culminant de la marxa, la residència oficial de Downing Street, molt propera al Parlament, els manifestants es van aturar i van cantar En el meu nom no per tal de ressaltar que no havien votat a favor del Brexit.

Un pare de 59 anys, Bill Baker, i la seva filla Jess, de 22, residents al barri londinenc d'Islington, van muntar un cartell que deia: "UE, sempre et voldrem". "No volíem sortir, però si un respecta la decisió del referèndum -cosa que hauríem de fer-, volem, però, que el Regne Unit estigui orientat cap a Europa", va declarar Baker als mitjans.

En una altra punta de la marxa, l'enginyer William Dramard, de 36 anys, va dir que va deixar França per estudiar a Manchester feia 16 anys i va explicar que és casat amb una finlandesa que va conèixer al Regne Unit. "Tinc aquesta família gràcies a la UE. Una de les raons per les quals la meva dona i jo vam venir aquí va ser per la llibertat de moviments".

El cantant Bob Geldof va demanar als que van fer costat a la permanència que parlin amb els veïns i els companys de feina per evitar que s'activi l'article 50 del Tractat de Lisboa. "Tenim dos anys per evitar que aquest país quedi destruït", va sentenciar.