El nombre d'infectats pel virus de Zika diagnosticats a Catalunya segueix creixent i ja són 79 els casos confirmats des del passat 1 de gener, set més que la setmana passada, mentre que una de les 18 gestants afectades ha donat a llum durant els últims dies a un nadó sa.

Segons ha informat l'Agència de Salut Pública de Catalunya, dels 79 casos confirmats de febre vírica de Zika a Catalunya, tots ells importats, és a dir, encomanats per una picada de mosquit a l'Amèrica del Sud i Central, 23 són homes i 56 dones, de les quals 18 són gestants, quatre de les quals ja han donat a llum a nadons sans, l'última la setmana passada.

En un dels casos, l'afectada porta un nadó amb microcefàlia i i altres malformacions.

En tots els casos de nounats, els pediatres faran un seguiment dels nens segons estableix el protocol.

El virus Zika provoca un quadre lleu amb febre moderada, exantema que s'estén des de la cara a la resta del cos, artritis o artràlgia passatgera, principalment articulacions petites de mans i peus, conjuntivitis i símptomes inespecífics com miàlgia, cansament i mal de cap.

La malaltia es transmet principalment per la picada de mosquits del gènere Aedes i els casos solen resoldre's sense complicacions greus.

Les infeccions asimptomàtiques són freqüents i s'estima que només 1 de cada 4 infectats desenvolupa un quadre clínic.

L'Agència de Salut Pública ha fet una campanya per informar del risc de contagi de la infecció per virus Zika a les persones que viatgin a zones epidèmiques del virus, com els països del Carib i de Sud-amèrica i Centreamèrica, així com algunes zones de Polinèsia i de l'Àfrica equatorial.

Per això, avisa especialment les dones embarassades que tinguin previst viatjar a zones endèmiques del risc existent i els recomana que, fins a on sigui possible, posposin el viatge fins al final de l'embaràs.

Si han viatjat, hauran d'esmentar el seu viatge en les revisions prenatals per ser avaluades adequadament.