Un atemptat suïcida amb cotxe bomba perpetrat pel grup terrorista Estat Islàmic (EI) en una zona comercial del centre de Bagdad va causar ahir la mort de 125 persones, la xifra més elevada de víctimes mortals en un sol atac registrada aquest any. L'explosió va tenir lloc al voltant de la 01.00, hora local de diumenge (22.00 GMT de dissabte), al davant de la coneguda gelateria Yabar Abu al-Xarbat, al districte d'Al-Karrada, on la població és majoritàriament xiïta.

Aquesta gelateria és la més popular i antiga de la capital iraquiana i era molt concorreguda de matinada pel fet que durant el Ramadà, i més a l'estiu, és habitual allargar les nits al carrer a l'espera del suhur (l'últim menjar abans que es faci clar).

Segons va informar una font policial a Efe, 135 persones més van resultar ferides en aquest atac, que va provocar també danys materials greus a l'avinguda principal d'Al-Karrada. Diverses botigues i vehicles van quedar destruïts i calcinats en aquesta zona comercial.

En aquesta ocasió, EI va assumir l'autoria en un comunicat signat per Wilayat Bagdad (Província de Bagdad) i difós a les xarxes socials, en què va assegurar que l'objectiu de l'explosió eren els xiïtes.

"En el marc de les operacions permanents de seguretat dels soldats del califat a la ciutat de Bagdad, el germà mujahidí (guerrer sant) Abu Maha al-Iraqui va aconseguir fer esclatar el seu cotxe bomba en una concentració de renegats (xiïtes)", indicava la nota del grup gihadista. EI va advertir que "amb el permís de Déu prosseguiran els atacs dels mujahidins contra els renegats".

El primer ministre iraquià, Haidar al-Abadi, es va desplaçar fins a Al-Karrada i va afirmar que els terroristes, "després d'haver estat aixafats als camps de batalla, cometen atacs amb explosius en un intent desesperat". Al-Abadi va prometre castigar "les bandes terroristes que han perpetrat l'atemptat" i va mostrar la seva confiança que "la victòria és molt a prop", va indicar la seva Oficina d'Informació en un comunicat.

La població d'Al-Karrada va rebre molt enfadada la visita del cap del govern, que culpen de no protegir els civils de les accions dels extremistes.

Una altra explosió

També de matinada, un altre cotxe bomba va esclatar al mercat popular de Xalal, situat a la zona d'Al-Xaab, al nord-est de Bagdad i de població majoritàriament xiïta. Aquest atemptat va causar la mort d'un civil i va ferir-ne cinc, a més de causar destrosses en diversos comerços, segons va assenyalar la font policial consultada per Efe.

Els atacs terroristes han augmentat als últims mesos a Bagdad, cosa que coincideix amb reculades al camp de batalla dels gihadistes. L'11 de maig passat, EI va matar 93 persones i va deixar-ne ferides més de 160 en barris de Bagdad.

Per la seva banda, el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va condemnar l'atemptat i va fer una crida perquè atacs com aquest no serveixin per "estendre la por". En un comunicat difós per la seva oficina de premsa, Ki-moon fa una crida al poble de l'Iraq "per rebutjar qualsevol intent d'estendre la por i soscavar la unitat del país".

Els Estats Units també van condemnar l'acció gihadista: "els Estats Units condemnen enèrgicament els atroços atacs terroristes d'EI a Bagdad que anit (la nit de dissabte) van matar més de 100 persones, incloses famílies reunides per trencar el dejuni del Ramadà i aquelles que veien l'Eurocopa", va dir el portaveu del Consell de Seguretat Nacional de la Casa Blanca, Ned Price, en un comunicat.