L'escriptor, periodista, activista dels drets humans, premi Nobel de la Pau, professor universitari i, sobretot, crític de les atrocitats humanes i de la indiferència, Elie Wiesel, va acabar als 87 anys una vida plena de persecució i angoixes. Nascut a Romania el 1928, als 12 anys, amb la seva família, va ser obligat a viure en un gueto de la localitat romanesa de Sighet, ocupada llavors per Hongria, i als 16 va quedar reclòs a Auschwitz.

Autor de 47 llibres, quatre dels quals sobre l'Holocaust que els jueus van patir en mans dels nazis durant la Segona Guerra Mundial, Wiesel va dedicar la vida a la defensa dels drets humans i la lluita contra l'opressió als cinc continents, fet que li va valer el Nobel de la Pau el 1986.

La notícia de la seva mort va desfermar una allau d'elogis de la seva figura i la seva tasca. La cancellera Alemanya, Angela Merkel, el va definir com "una de les personalitats més destacades de l'últim segle", que va mantenir viva la memòria de l'Holocaust i que va treballar també per la reconciliació. El president dels Estats Units, Barack Obama, va qualificar Wiesel com "la consciència del món".

Des del seu país de naixement, el president de Romania, Klaus Iohannis, va lamentar-ne la mort: "he rebut amb una tristesa profunda la notícia de la mort d'Elie Wiesel, supervivent dels horrors de l'Holocaust i guanyador del premi Nobel de la Pau. Una de les personalitats més influents que ha fet un ús ple d'aquesta força per predicar les virtuts de la tolerància i la llibertat".

"Amb la seva pèrdua, tots hem perdut una de les veus més fortes contra l'oblit i el negacionisme", va assegurar Iohannis. Els líders de les institucions comunitàries i la responsable de la diplomàcia europea, Federica Mogherini, van destacar la saviesa de l'escriptor i la petjada que deixa en la humanitat, també per mitjà de la seva obra.