El comitè federal del PSOE, amb el seu secretari general, Pedro Sánchez, i els barons al capdavant, decidirà dissabte que ve si manté la negativa a facilitar la reelecció de Mariano Rajoy o si planteja alguna via alternativa per desbloquejar el nou govern.

La reunió del màxim òrgan del partit ha d'aclarir, a més, si en el cas que el PP no aconseguís els suports suficients i els socialistes no estiguessin disposats a concedir una abstenció, si s'autoritzaria Sánchez a tornar a intentar la investidura buscant un pacte amb Podem i Ciutadans.

Davant la cita crucial de dissabte, el PSOE afronta la disjuntiva d'aplanar o no la reelecció a Rajoy entre un cúmul d'opinions dels seus barons i el silenci de Sánchez, que no s'ha pronunciat des de la nit electoral.

Sánchez es reunirà aquesta setmana amb els dirigents territorials separadament per tractar d'arribar al comitè federal amb una posició consensuada.

Els barons de més pes, com l'andalusa Susana Díaz, l'extremeny Guillermo Fernández Vara, l'asturià Javier Fernández i el castellanomanxec Emiliano García-Page, han deixat clar al secretari general que és al PP a qui li correspon governar i al PSOE, quedar-se a l'oposició, perquè no pot negociar la investidura amb 85 diputats.

No obstant això, només Fernández Vara reconeix obertament que, si el PP no aplega els suports suficients, el PSOE hauria de prestar-li alguns diputats que s'abstinguessin i que així Rajoy seria reelegit.

La posició que sí que és unànime és el rebuig de la gran coalició, ja que els socialistes no estan disposats a asseure's a parlar amb el PP més enllà dels grans assumptes d'estat.

Borrell defensa l'abstenció

L'expresident del Parlament Europeu i exministre socialista Josep Borrell defensa que el PSOE s'ha d'abstenir en la investidura de Mariano Rajoy per evitar unes noves eleccions generals.

En un article que va publicar ahir El Periódico de Catalunya, Borrell assegura que l'abstenció pot donar-se "de dues maneres": una, "sense contrapartides ni condicions, instrumentada tècnicament mitjançant l'oportuna malaltia d'uns quants diputats", i l'altra, a canvi d'unes condicions, l'opció que ell defensa.

Borrell apunta que podria fixar-se "un conjunt de mesures de tipus econòmic, social i institucional que el govern minoritari es comprometi a impulsar" i que l'abstenció en la investidura seria una posició que "apreciarien molts dels ciutadans". Borrell figurava en el gabinet a l'ombra que va presentar Sánchez abans del 26-J.