La portaveu de la CUP al Parlament, la sallentina Anna Gabriel, va puntualitzar ahir que la proposta de celebrar un referèndum unilateral d'independència no és una línia vermella ni és imprescindible per negociar el suport de la seva formació a la qüestió de confiança prevista el setembre.

En declaracions a Catalunya Ràdio, Gabriel va dir que la CUP considera que, encara que el referèndum unilateral no és imprescindible per obtenir el suport del seu grup en la qüestió de confiança anunciada pel President de la Generalitat, Carles Puigdemont, "sí que entenem que és una forma de culminar el full de ruta" i de "marcar el punt d'unilateralitat".

Per a la portaveu de la CUP al Parlament, la qüestió de confiança pot ser una bona oportunitat per visualitzar "la posada en escena de com culminem la legislatura i el procés obert", ja que per a la seva formació l'important és veure que el Govern té el propòsit d'"iniciar la recta final de la legislatura en clau d'excepcionalitat". Segons Gabriel, la CUP ha plantejat la proposta de celebrar una cimera de partits en entendre que és una bona forma d'analitzar la possibilitat d'incloure el referèndum en el full de ruta.

La CUP vincula la negociació amb el full de ruta i amb la qüestió de confiança "però no hem parlat encara amb JxS, tot i que esperem poder fer-ho, no seria bo anar a la qüestió de confiança de forma sorprenent, si el Govern espera el suport de la CUP", va apuntar.

Gabriel va aclarir, de tota manera, que el referèndum unilateral "no és patrimoni de la CUP", encara que sí que "està a sobre de la taula des que va ser aprovat en la nostra última assemblea nacional, però no som els únics que ho hem proposat".

Després de recordar que al full de ruta actual no es preveu "el recompte de vots de les eleccions del 27-S", és a dir, "què passava si obteníem el 48% de vots", va precisar que un referèndum unilateral pot ser un instrument per sustentar "l'exercici d'unilateralitat" que implica una declaració d'independència.

Als partits que han comparat aquesta proposta amb el 9-N, Anna Gabriel els va aclarir que "no es tracta de retrocedir pantalles, ja que el 9-N només va ser un procés participatiu, no va arribar a ser un referèndum ni una consulta, i a més, no tenia caràcter vinculant".

"El repte -va concretar- serà aconseguir que hi participin persones que no ho van fer el 9-N i que, en veure que es tracta d'un referèndum i que té caràcter vinculant, es puguin sentir interpel·lades". "L'endemà d'aprovar aquestes lleis i que tinguem una declaració d'independència ha de passar alguna cosa", va afegir Gabriel, i per a la CUP, el millor instrument seria el referèndum unilateral "convocat sense autorització de l'Estat espanyol".

El portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, va valorar positivament que per a la CUP la proposta d'un referèndum unilateral no sigui una línia vermella per votar la qüestió de confiança, i va dir que coincideix en la necessitat que en el full de ruta sobiranista quedi fixat quin és "el punt de ruptura".

Sabrià va assenyalar que si la proposta de celebrar un referèndum unilateral d'independència té el suficient consens i és vista com la millor forma de sustentar "el punt de ruptura", llavors "per ERC no quedarà".

Segons va assegurar ahir Sergi Sabrià, "ja tenim un full de ruta i, ja que l'hem passat per les urnes, té el suport dels ciutadans, però ERC no es nega" que pugui ser modificada o adaptada, i si hi ha una majoria social favorable al referèndum unilateral, hi donarà suport.