Un acord de mínims que permeti, el més aviat possible, un govern estable. Aquest és el propòsit del president en funcions, Mariano Rajoy. El líder del Partit Popular va recalcar ahir que s'ha d'evitar el "disbarat" d'unes terceres eleccions generals i va insistir a aconseguir un govern estable que pugui governar. És per aquest motiu que l'actual president en funcions considera que s'han d'acordar, entre tots, els grans objectius que té el país per als propers anys i que va precisar que han d'estar dins del marc constitucional.

En alguns d'aquests objectius va dir que és "absolutament imprescindible" que hi hagi una entesa, com en el projecte de llei de pressupostos per al 2017, el sostre de despesa i el compliment dels compromisos de l'estat espanyol amb Europa, perquè això donaria estabilitat i confiança. "Es tracta de dotar el govern de la màxima estabilitat possible i pactar un acord, almenys, de mínims per al funcionament normal d'aquest govern al Parlament", va explicar.

Pel que fa a la resta de qüestions, el cap de l'executiu en funcions va precisar que s'hauran de posar en comú allò amb què estiguin d'acord els diversos partits i aparcar els assumptes en els quals hi hagi discrepàncies. "Si hi ha un govern amb estabilitat, que pugui governar -va prosseguir-, generarem confiança, i amb l'ajuda dels emprenedors aconseguirem el gran objectiu nacional dels dos milions d'ocupacions en quatre anys", va recalcar Rajoy.

Des del partit del president, Pablo Casado va avançar que el PP no pensa pressionar el PSOE i respectarà els seus terminis per decidir sobre la investidura de Rajoy, perquè "no seria gaire efectiu posar tota la pressió" sobre els socialistes aquests dies. Els populars esperen la celebració del Comitè Federal de dissabte d'aquesta setmana, encara que van apel·lar també a la responsabilitat del PSOE perquè és la formació que té "la clau" per poder desbloquejar la situació.

Malgrat les reticències inicials, en el PP creuen que no hi haurà gaires problemes per aconseguir el beneplàcit de Ciutadans i del PNB per a la investidura de Rajoy, encara que reconeixen també que necessiten més suports o abstencions per tal de tirar-la endavant.

De moment, el PNB ha posat sobre la taula l'anomenada "agenda basca", que inclou assumptes tan espinosos com la política penitenciària o l'acostament dels presos etarres a presons del País Basc. El lehendakari, Íñigo Urkullu, va advertir ahir que si el PP vol parlar amb el PNB, ha de posar sobre la taula "l'agenda basca".

Abans del PNB, els primers a passar pel palau de la Moncloa seran els representants de Coalició Canària, que es reuniran avui amb Mariano Rajoy. El secretari general de CC, José Miguel Barragán, va fer una crida a la "maduresa" de tots els partits perquè s'arribi a algun tipus d'acord que permeti formar govern sense acudir a unes terceres eleccions. Anirà avui a Madrid amb la disposició d'"escoltar" i comprovar si existeix possibilitat d'iniciar un procés de negociació o si es tracta només d'un contacte "exploratori".

Rajoy inicia avui les consultes igual que el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que comença una ronda de reunions amb els líders territorials socialistes per sondejar l'opinió del conjunt del partit.

El líder de Ciutadans, Albert Rivera, va exposar ahir que l'opció de govern que veu més probable és amb el PP en minoria i l'abstenció dels socialistes, mentre que ?Ciutadans votarà en contra, assumint així que no tirarà endavant el seu "pla A" d'un govern consensuat "a tres".

Rivera, en una roda de premsa a la seu d'Alcalá després de la reunió de l'Executiva, va assegurar que el PP no s'ha posat en contacte amb Ciutadans per sondejar el seu suport de cara a la investidura de Rajoy, però va instar a "desbloquejar" la situació perquè una setmana després de les eleccions Espanya segueix sense posar-se en marxa.

Després de criticar Rajoy per no haver mogut "fitxa" encara, Rivera va dir que és conscient que els seus 32 escons no són decisius i sí els del PSOE, que, amb la seva abstenció, desbloquejaria la situació i ja no hi hauria "res més de què parlar". Un "pla B" que no és el que a Ciutadans li agradaria, va dir, però que veu possible, recalcant que encara estan esperant que qui vol formar govern "ho intenti".

Per altra banda, Podem, convençut que el 26-J ha tancat un cicle, es troba en plena discussió interna sobre el seu paper en un futur incert, que el mateix Pablo Iglesias va admetre que l'"acolloneix" i en el qual veu tan possible guanyar les eleccions d'aquí a quatre anys com clavar-se "una hòstia de proporcions bíbliques". Per evitar-ho, Podem intenta definir quina ha de ser la seva funció en l'oposició i com passar de la fase d'"assalt" a la "guerra de posicions"; és a dir, com conciliar el convertir-se en un partit "normal" amb mantenir la connexió amb "el carrer" i la majoria social.

Aquest és el debat sobre el qual va girar ahir un dels cursos d'estiu de la Universitat Complutense de Madrid, sota el títol "El tema del nostre temps: pensar en el futur", que va deixar clares les diferents posicions que es plantejaran en el Consell Ciutadà Estatal de dissabte, d'on hauran de sortir conclusions. En aquest context acadèmic, Iglesias va admetre que Podem ha d'"assumir el que ve: un escenari nou i un desafiament que m'impressiona i fins i tot m'acolloneix. Passar de ser partisans a un exèrcit regular no és fàcil , i res no garanteix que ens vagi bé", va afirmar.