La Policia Nacional i la Guàrdia Civil han alliberat a Rivas Vaciamadrid (Madrid) un jove de 19 anys a qui el seu pare mantenia tancat al domicili familiar des de feia més de dos anys i que ha estat detingut. Els agents han trobat el jove en estat de desnutrició, deshidratació i desorientació, després de presumptament patir durant el seu captiveri maltractament físic i psicològic, informen els dos cossos.

La víctima va aconseguir alertar els agents enviant un correu electrònic relatant la seva situació a atencionfamiliaymujer@policia.es. El jove va facilitar un correu i telèfon de contacte de la seva germana, que va confirmar els fets i la situació de perill als investigadors.

Els agents van establir una actuació coordinada i immediata per finalitzar aquesta situació, després de sol·licitar una ordre judicial d'entrada al domicili al Jutjat d'Instrucció d'Arganda del Rei (Madrid).

Quan van accedir a la casa van comprovar la detenció il·legal i que la víctima presentava un quadre d'extrema primesa, desorientació i seqüeles físiques que, segons va manifestar als policies, eren conseqüència de les pallisses que havia rebut per part del seu progenitor. El jove ha estat atès pels serveis mèdics en el propi domicili a requeriment dels agents.

El pare de la víctima, que va respondre de forma violenta a l'actuació policial, va ser arrestat. El jove portava fins i tot més de catorze mesos sense sortir ni tan sols al replà de casa seva. La casa en la qual el jove es trobava retingut estava protegida amb reixes, aluminis i fustes que impedien que en cap moment pogués sortir a l'exterior.

Segons es desprèn de la declaració de l'alliberat, el seu progenitor li propinava fortes pallisses que se succeïen diàriament, amb prou feines li proporcionava aliment per subsistir, li limitava l'accés a l'aigua potable i l'obligava a romandre tot el dia en el mateix habitacle de la casa .

A més, totes les estances de l'habitatge es trobaven plenes d'objectes inservibles, mobles trencats i bosses d'escombraries, fins al punt que l'elevat volum d'escombraries acumulades arribava a dificultar el trànsit per passadissos i habitacions.

D'altra banda, l'home arrestat tenia també problemes de convivència veïnals a causa de estranyes obsessions i una possible malaltia mental, creient que els seus veïns li enverinaven l'aigua i li produïen radiacions perilloses, sentint-se més perseguit per la màfia russa.

Hi han participat en l'operació agents de la UFAM (Unitat d'Atenció a la Família i Dona) de la Policia Nacional, així com components de Policia Judicial de la Guàrdia Civil de Rivas Vaciamadrid i de la Policia Local.