L'expresident de la Generalitat Artur Mas va anunciar ahir que aspira a presidir el nou partit que fundarà aquest cap de setmana Convergència, fent "tàndem" amb una dona que ocuparia la vicepresidència de la formació, càrrec que pensa proposar a la consellera de la Presidència, Neus Munté.

Ahir, quan faltaven dos dies per l'inici del congrés fundacional, Mas va explicar que vol reformular el concepte de la presidència del nou partit, de manera que es converteixi en un "tiquet presidencial", compost per un home i una dona.

Preguntat per si l'altra persona del tàndem és Munté, Mas va assenyalar que esperarà a dir públicament el nom fins després del congrés del 8 al 10 de juliol, perquè dependrà del règim d'incompatibilitats entre càrrecs institucionals i orgànics que s'aprovi per votació dels militants. L'expresident català i president de CDC ja havia opinat altres vegades que hauria de poder ser compatible que Munté segueixi en el Govern i exerceixi de vicepresidenta de la nova Convergència.

Fonts de CDC van indicar que Mas ha mantingut les últimes hores converses amb Munté, la qual li hauria traslladat que està disposada a assumir aquesta responsabilitat i alhora mantenir les seves atribucions al Govern.

Amb aquesta fórmula de "tàndem", Mas vol exercir de "pont entre l'experiència i el que ha de néixer ara", a més de "feminitzar i rejovenir" el partit. Mas no s'ha fixat un límit temporal a la cúpula de la nova formació: "no hi poso límits perquè no tinc cap aspiració política".

L'expresident de la Generalitat de Catalunya va dir que en el "primer temps" de la nova Convergència continuarà al capdavant de la formació, encara que "no de manera omnipresent". Mas proposa que ell i la vicepresidenta de CDC, que tindrien rols "intercanviables", no tinguin tasques executives el dia a dia de la formació, sinó de "coordinació" i "representació".

Tant aquest tàndem presidencial com la direcció executiva del nou partit polític -que previsiblement tindrà 12 membres, amb o sense la figura d'un secretari general- s'escollirien, per separat, a les primàries del 23 de juliol, amb les candidatures que hi hagi per als dos casos.

Si bé per a la direcció es perfila més d'un aspirant -la plataforma de Germà Gordó i una altra que pot néixer de la confluència d'uns altres corrents-, no es coneix de moment cap altre aspirant a la presidència del nou partit, que encara no té nom.

Sobre aquest assumpte, l'expresident de la Generalitat va explicar que la direcció de l'actual Convergència farà dues propostes de nom, una que inclogui el concepte de "Convergència" o de "convergents" i una altra sense cap referència a les sigles actuals, però no va entrar en més concrecions, ja que es donaran a conèixer les opcions el mateix divendres que arrenca el congrés, el primer punt del qual és votar la nova denominació.

L'expresident va deixar clar que l'actual president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no formarà part de l'executiva de la nova formació, perquè està "cent per cent bolcat en la presidència de la Generalitat".

Encara que va asseverar que no donarà noms per a la futura direcció, Mas va demanar que hi hagi "gent nova i amb experiència", a més de paritat de gènere. "Volem feminitzar el partit, rejovenir-lo i fer-lo molt més proper a la gent, i una part d'això passa pel món municipal", va assenyalar.

Com a exemple de renovació per al nou partit, va explicar que "per voluntat pròpia" no repetiran en càrrecs orgànics l'excoordinador general i ara conseller Josep Rull, els vicesecretaris Francesc Homs i Lluís Corominas, i el coordinador de Règim Intern, Francesc Sánchez.

En paral·lel, Mas va afirmar que continua treballant en la seva plataforma, que aglutinaria diverses persones de la societat civil, encara que va afirmar que no dirà res més fins després del mes de setembre, malgrat que l'organització ja té "nom i logotip".