"Ens estan convidant amb una autopista així de grossa a prendre la decisió de marxar ràpidament". Així ha reaccionat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, després de l'anul·lació de les estructures d'estat per part del TC. En una entrevista a El Punt Avui Televisió, Puigdemont ha lamentat que la resposta de l'Estat a les demandes de Catalunya sempre passi pels tribunals, el que demostra, al seu parer, que "això no ho volen arreglar". Pel que fa a l'operació Térmyca, ha negat haver comès cap irregularitat o haver cobrat cap comissió quan era alcalde de Girona. "Sóc un president 0,0", ha dit. Puigdemont ha lamentat que l'Estat vegi els catalans com a enemics als quals cal "abatre amb guerra neta i guerra bruta", i ha situat aquesta actuació policial en l'anomenada 'Operació Catalunya'.

En una entrevista conjunta amb el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, Puigdemont ha lamentat que l'Estat continuï judicialitzant el que és un conflicte polític, amb sentències del TC que demostren que no volen arribar a cap acord. "Ens estan enviant un missatge que això no ho volen arreglar", ha constatat.

El president ha lamentat que l'Estat consideri Catalunya un "enemic" en lloc de seure en una taula de negociació. Un adversari, ha afegit, "que cal abatre com sigui, amb guerra neta i amb guerra bruta".

En aquest sentit, s'ha referit a l'operació Térmyca i al requeriment d'informació que va fer la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Girona. "Ni irregularitat, ni il·legalitat, ni favoritisme, ni 3%, ni 0,3%. Sóc un president 0,0", ha assegurat, alhora que s'ha queixat que s'hagi aprofitat una sol·licitud d'informació "per empastifar".

Puigdemont ha assegurat que els contractes requerits sumen uns 65.000 euros més IVA, i tots ells són per feines "ben fetes, útils, informades favorablement i transparents". Però sobretot ha carregat contra el que ha situat com un episodi més de l'anomenada 'Operació Catalunya', on hi ha periodistes esperant tres hores abans per veure arribar la Guàrdia Civil a l'Ajuntament de Girona per demanar un sol expedient, mentre que a Barcelona se li requerien 50 i no es va avisar ningú.

Sobre aquesta operació contra Catalunya, Puigdemont ha assegurat que ell ja feia temps que tenia el convenciment que existia, i ha trobat "escandalós" que es puguin utilitzar fonts públics i diners dels contribuents "per perseguir il·lícitament a gent que pensa diferent". "Aquesta és la mena de país que diuen que ens hem de quedar?", ha preguntat.

Per la seva part, el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha assegurat que no té cap dubte sobre Puigdemont, i ha recordat que l'Estat ha utilitzat moltes vegades "mecanismes de guerra bruta en contra de la seva pròpia societat". Al seu parer, cal fer tot el possible per "exterminar" la corrupció, "però també és evident, i si hi havia algun dubte en gran part s'ha esvaït, que el ministre de l'Interior no dubta a l'hora d'inventar proves".

Junqueras ha insistit que "hi ha coses que s'han de fer millor", però alhora ha denunciat la "guerra bruta de l'Estat", perquè si un cos policial vol una informació d'un ajuntament, "té molts mecanismes per aconseguir-la sense convertir-ho en un show mediàtic".

Puigdemont ha complementat aquestes declaracions remarcant que des de l'Estat "saben molt bé què hi ha i què no hi ha", i també són conscients que aquesta és una societat de la "reputació" i que "atacar i empastifar és fàcil i gratis" encara que les acusacions no siguin certes.

Si hi ha govern espanyol serà tard i no serà fort

El president de la Generalitat ha reconegut que no descarta res en la política espanyola. Al seu parer no es pot donar per fet res, però ha opinat que si hi ha govern, serà tard, no serà fort i durarà poc.

Ara bé, pels resultats del 26-J, ha reconegut que el referèndum pactat s'ha demostrat pràcticament inviable, i ha instat un cop més l'espai d'En Comú Podem a moure's i a participar en el procés constituent d'un nou estat.

A parer de Puigdemont, els independentistes ja superen el 50% de la societat, i ha pronosticat que "a mesura que l'Estat dimiteix de la seva responsabilitat democràtica de proposar alternatives i de dialogar s'acaben els arguments". "A la gent que té dubtes se li apropa la tria: fer un estat nou o quedar-se en una Espanya que si no t'agrada te l'hauràs d'empassar molts anys, perquè no canviarà".

Sobre el Referèndum Unilateral d'Independència, tant Puigdemont com Junqueras s'han mostrat oberts a parlar-ne, però han recordat que primer cal aprovar les lleis de desconnexió, especialment la llei de transitorietat jurídica. Han apuntat que després caldrà passar per una pantalla democràtica, però no han volgut concretar-la encara. En tot cas, el president de la Generalitat ha reclamat que no s'exigeixin regles d'un referèndum a l'hora de llegir resultats quan l'Estat no permet celebrar-lo. Junqueras, per la seva part, ha dit que no està preocupat pel fet que els partidaris del 'no' no es mobilitzin, i precisament ha remarcat que en unes eleccions parlamentàries segur que ho farien, i també en un referèndum sobre una nova constitució.