Tornar a començar per seguir, si fa no fa, igual. La majoria de dirigents de Convergència (CDC) de la Catalunya Central consultats per Regió7 aposten perquè la nova formació que naixerà aquest cap de setmana segueixi la mateixa línia que el partit que precisament ha de substituir. Els militants de CDC es reuneixen avui al Fòrum de Barcelona i tindran fins diumenge per posar els fonaments de la nova formació. Però la majoria d´entrevistats coincideixen: el nom ha de seguir sent Convergència (o fer-ne referència), el paper d´Artur Mas és inqüestionable i el partit ha de ser independentista i de centre. Més o menys com l´actual Convergència.

Els 20 enquestats representen diferents perfils dins el partit: hi ha alcaldes, regidors, portaveus del partit i també dirigents històrics ja retirats de la política. Les opinions són variades, però la tònica general és clara: continuïtat. Els entrevistats aposten per mantenir les arrels i conservar el nom Convergència o fer-hi referència d´alguna manera. Els partidaris que el partit sigui netament independentista són majoria, però obren la porta a noves sensibilitats.

En una consulta interna celebrada el 21 de maig, el partit va decidir amb el 67 % de vots refundar-se. És a dir, crear una nova formació. L´altra opció, donar continuïtat a l´actual Convergència però renovant-la, es va considerar insuficient. Els darrers anys han estat intensos per a la que va ser la formació política hegemònica de Catalunya durant dècades. D´una banda, ha estat a l´epicentre de l´huracà independentista, i en cosa de quatre anys ha defensat un pacte fiscal, un referèndum per la independència i, finalment, un estat propi. Aquest gir va provocar l´escissió del soci històric de CDC, Unió Democràtica de Catalunya (UDC). A més, el partit s´ha viat esquitxat pels escàndols de corrupció de Jordi Pujol, fundador i líder històric del partit.

Valentí Junyent

Segons la meva opinió, sempre des del respecte a la decisió que puguin prendre els militants, el nom del nou partit hauria d´incloure Convergència per ser conseqüents amb la trajectòria política que ha tingut al llarg dels anys i el seu llegat en la història democràtica del país. Però insisteixo, són els militants qui ho han de decidir i caldrà respectar la decisió que prenguin. Com ell mateix ha proposat, el seu paper en aquesta nova etapa hauria de ser més institucional que executiu. Sense cap mena de dubte, clarament independentista. En general, la moderació, l´equilibri i la recerca del consens sempre des de la defensa ferma i contundent de les nostres conviccions. Més específicament, crec que s´hauria de continuar distingint per ser una força que es preocupa per l´impuls de l´activitat econòmica com la millor forma de fer front a les necessitat socials, i especialment des de la col·laboració entre la iniciativa privada i el sector públic per fer sostenibles la prestació dels serveis que demanen els ciutadans, atendre les seves demandes i treballar pel seu benestar.

Jordi Serracanta

El nom ha de ser totalment nou. Artur Mas hauria de ser un president amb un càrrec més aviat institucional dins el nou partit. Crec que la nova formació s´ha de definir inequívocament com a independentista. El nou partit hauria de ser majoritari, ha de representar el centre del país i ser capaç d´integrar diverses sensibilitats. La paraula «convergència» etimològicament significa «unir persones», que és el que ha d´aconseguir la fundació del nou partit. Ha d´aplegar persones que no pensen igual, persones amb diferents sensibilitats. Amb el nou partit el que hem de procurar és ser capaços de trobar aquest element per convertir-nos en una referència política.

Pere Oms

El nom ha de ser nou però ha de mantenir alguna referència a la paraula convergència, o convergents. Artur Mas, en aquest moment, ha de mantenir un lloc prominent dins el nou partit. Ha de ser-ne un president institucional però amb algunes funcions executives. El nou partit s´ha de definir inequívocament com a independentista. El partit ha de tenir esperit d´aglutinar un mosaic de posicions i ha de convèncer que el futur de Catalunya només millorarà amb la independència atesa la situació d´Espanya. Allò que l´hauria de distingir particularment d´ERC és el ser un partit independentista amb una idiosincràsia no pròpiament d´esquerres.

Ramon Bacardit

Des del meu punt de vista, el debat del nom no és el més important. El nom no fa la cosa, per tant, el més important és allò que és el partit i no tant el nom que aquest tingui. Artur Mas, com ell mateix ha anunciat i jo hi estic d´acord, ha de ser un president institucional. Hem de ser un partit ampli, que aplegui posicions diferents i posar-nos d´acord a través del diàleg. Això es definirà segons el que decideixin les majories.

Convergència ha estat un partit amb un perfil propi i amb una llarga història al seu darrere. Som treballadors, amb sentit comú i compromesos amb el diàleg i ho continuarem sent, no ens hem de preocupar. Confio que apostarem per allò que hem fet sempre.

Auria Caus

El nou partit pot incorporar el nom de Convergència perquè és d'on venim i és part de les nostre arrels. De totes maneres, si per donar més amplitud s´escull donar un nom totalment nou al partit, també em sembla congruent. Artur Mas és una figura de gran vàlua dins del partit, amb visió i amb una capacitat d'aportar molt, tant a nivell executiu com a nivell institucional i representatiu. Al meu parer, una persona de la seva dimensió, cal tenir-la liderant, generant, aportant i executant en el nou partit. Per a mi, la clau del futur de Catalunya passa per independitzar-nos d'Espanya. És per això que opto per la fundació d´un partit que es defineixi com a independentista.No m'agrada comparar amb altres partits. A mi m'agrada més crear el nou partit imaginant-me com volem ser nosaltres, no com són o deixen de ser els altres. Els principis que l´haurien de definir en general són el ser un partit amb valors, ferm, amb capacitat, sensible amb les persones i que treballi fort per una Catalunya pròspera; tant pel país com per nosaltres, la seva gent.

David Saldoni

Un nou nom serveix per simbolitzar que comencem una nova etapa. Hi ha qui pot estar d´acord amb Convergència, però no s´hi acosta pel nom.

Mas és una peça clau al partit, però no crec que ara hagi de tenir un paper executiu. El seu capital polític s´aprofitarà més si té un paper institucional, que lligui l´espai polític central al nostre país. Un partit sobiranista ha de ser necessàriament independentista, perquè així s´aconseguirà la màxima sobirania. Per això Convergència vol un estat propi. N´hi haurà que voldran córrer més o menys. Però tothom que vulgui un estat per a Catalunya s´ha de sentir còmode a Convergència. Ens distingeix la nostra manera de fer, que és molt típica de la gent central (i centrada) del país. Anem a favor de les persones. Hi ha partits que van en contra dels empresaris, dels bancs, de la classe treballadora o els immigrants. Nosaltres volem un país on tothom hi tingui cabuda.

Maria Senserrich

S´hauria de fer alguna referència al nom de Convergència. De la mateixa manera que cal que entri aire fresc també hem de mantenir les arrels.

Mas ha de tenir un paper rellevant pel que ha fet i pel que representa, però encara no sé quin. La millor manera d´aconseguir la sobirania és la independència. El nostre objectiu és el país. Com? Doncs amb un instrument que es diu independència. El nou partit ha de representar la centralitat de Catalunya. Hem de representar les classes mitjanes i treballadores de l´actualitat, que són diferents de les de fa 40 anys.

Josep Montras

S´ha de fer referència al nom Convergència. Són molts anys i no tot s´ha fet malament. Crec que Mas ha de tenir un paper més simbòlic.

Ha de ser un partit independentista. Jo ho he estat tota la vida i entenc que la majoria de gent que queda al partit també ho és. La diferència entre Esquerra i Convergència és petita i en el futur crec que encara serà menor. La diferència és que Convergència ha sigut i ha de ser un partit de centre, que englobi moltes coses.

Joan Serra

No hauríem de canviar el nom de Convergència perquè fa referència al nostre passat, del qual jo formo part. El lideratge d´Artur Mas és inqüestionable. Si el partit fos només independentista, hi ha molta gent que no hi tindria cabuda. Un dels defectes que ha tingut Convergència és que ha apostat massa per aquesta opció. Hem canviat la botiga, hem canviat el producte, i al final la gent ja no sabia què havia vingut a comprar. Convergència i Esquerra no som molt lluny ideològicament. La visió que tenim sobre com ha de ser el futur país és molt similar. Des d´un punt de vista territorial estem d´acord amb les vegueries, en el pla econòmic sovint també coincidim. En el moment que vam ser capaços de crear Junts Pel Sí és que compartim més coses a part de voler la independència.

David Bonvehí

Fins que no vegi la proposta de noms no em puc pronunciar. Artur Mas ha de ser el president institucional del nou partit, una autoritat moral.

Sempre he defensat que a Convergència tothom ha de ser sobiranista. I jo crec que avui la majoria som independentistes. Una persona que sigui sobiranista però que no vegi clara la independència la podem incloure, però ha de tenir clar que aquest partit defensarà la independència de Catalunya.La nostra formació s´ha de diferenciar dels partits d´extrema esquerra i de la dreta conservadora. Hem de ser un partit de centre, que abasti des del centredreta fins al centreesquerra. Un partit amb qui es pugui identificar la gent emprenedora, la petita i mitjana empresa, els professionals i els treballadors. Nosaltres defensem una administració que pugui col·laborar amb tercers i que no ho faci tot. En definitiva, una administració àgil i menys intervencionista. També defensem tant el servei públic d´ensenyament i sanitat com el concertat i creiem en rebaixar la pressió fiscal quan la situació econòmica ho permeti.

Montserrat Ribera

M´agradaria que es fes referència a l´antic nom. Ha de ser nou, però sense oblidar l´antic. Per a mi no hi hauria cap problema perquè ocupés un càrrec executiu perquè ha demostrat ser una persona molt vàlida. El nou partit ha de ser independentista. És l´única solució que ens plantegem en aquests moments. Convergència, avui, ja no és només sobiranista. Aquesta és una pantalla passada. Convergència sempre ha estat un partit de centre. Tant els alts càrrecs com la gent que ha treballat als ajuntaments han fet les polítiques que tocava fer en cada moment. Algunes han estat d´esquerres, altres han estat més liberals. I la nova Convergència ha de seguir sent un partit de centre. Cosa que Esquerra no és.

Gil Ariso

Fa mal a les orelles sentir la paraula Convergència. En una cistella de pomes n´hi ha una de podrida i això fa que les altres facin pudor. CDC ha protagonitzat episodis poc honorables per al país i crec que hem de canviar el nom. El balanç, però, és positiu. Jo el vull treballant pel partit com a líder executiu. Molta gent l´ha caricaturitzat, l´han criticat per la seva manera de fer, però ha demostrat ser una persona molt potent, amb molta força. Ja no ens podem fer enrere. Les bases, que són el pilar del partit, són purament independentistes. Dretes, esquerres, centres... No hi crec gaire. El que hem de fer és lluitar pel nostre país perquè la gent sigui feliç. Si ets liberal o socialista no importa tant. Com a partit, crec que ens caracteritza el seny. Hi ha altres formacions que són més arrauxades, de cremar-ho tot. En el cas de la independència, per exemple, aposten per una declaració unilateral. No: fem les coses ben fetes.

Anna Garcia

M´agradaria conservar el nom per mantenir la idea de convergir. Puigdemont m´agrada molt. Crec que convé una executiva renovada i que Mas tingui un paper més simbòlic. Els darrers anys hem fet un gir molt important. La independència és una fita que ens hem marcat i l´hem de mantenir. Esquerra és clarament d´esquerres i Convergència és al centre. Els dos partits són independentistes, però CDC abasta un espectre polític més ampli que no exclou ni les esquerres no extremistes ni la dreta.

Joan Solà

Sóc partidari del nom Convergents o Convergència, perquè es vegi d´on venim. M´agradaria que Mas tin-gués un paper important. El treball que ha fet és molt gran i és una persona molt respectada per tothom. Convergència ha adoptat aquests darrers temps una ideologia independentista. Als que fa temps que ho som ja ens va bé. Però el partit també ha de ser una eina que aixoplugui altres sensibilitats. Jo, per exemple, sóc de la JNC; porto l´ADN independentista dins. Però també m´agrada que el nostre sigui un partit on tothom se senti còmode i doni cabuda a diverses maneres de pensar. Hem de representar la centralitat política i fugir dels extremismes. En el nostre espai hi han de cabre moltíssimes sensibilitats. ERC està més decantada cap a una banda.

Ramon Minoves

El partit hauria de fer referència al nom Convergència o Convergents. Artur Mas s´ha guanyat fer el que a ell li vingui de gust. Ell pot fer tots els papers si així ho vol. Convergència ha de ser nítidament independentista. Qui hi sigui ha d´assumir que aquest és l´objectiu. Ha de ser un espai polític propi: un espai de centreesquerra, on la peça central sigui la socialdemocràcia però que hi puguin tenir cabuda altres moviments com el liberalisme i fins i tot dels democratacristians. No ens interessa ser un partit purista i immaculat. Tothom hi té cabuda. D´això es tracta, de convergir, de ser un punt de trobada.

Marc Barbens

Ha de tenir alguna reminiscència del nom original, així la gent sabrà d´on venim. Primer crearem el partit, decidirem l´estructura, les idees i finalment les persones. Qui ocuparà cada càrrec se sabrà més endavant. Jo crec que Mas és la figura política que genera més consens. I no només entre els militants. Ha d´ocupar el càrrec que ell cregui convenient. Convergència ha d´apostar nítidament per la independència i l´ha de prioritzar perquè és la millor eina al servei del benestar de la gent. Ara bé, crec que la formació ha d´estar oberta a altres sensibilitats per tal d´eixamplar la majoria a favor de la independència. Ha de ser una aposta decidida de centre i ha de fugir dels extrems ideològics que representen el PP, Podemos i la CUP. Ha de ser un partit obert als autònoms, als comerciants, als empresaris i a tota la gent que genera riquesa. Aquesta és la millor manera d´assegurar un estat del benestar. Convergència ha representat durant molts anys la gent que té clar que el primer és la feina, la feina i la feina.

Marc Castells

El nom ens identifica, però jo hi afegiria algun matís: algun adjectiu, alguna cosa més. Artur Mas mereix tenir el càrrec que ell vulgui. Ha estat un gran president. Té una autoritat moral molt gran i em sembla bé que tingui una participació important en el futur de la formació.

Ha de ser un partit independentista. Creiem en l´economia productiva i això va lligat al país que volem. Nosaltres fem una aposta pels models productius, industrialistes i som partidaris de la llibertat. També defensem la justícia social, però creiem que l´economia de mercat és la millor manera de garantir-la. Això ens diferencia de la CUP. Amb ERC hi hauria més punts en comú. Estem governant junts. El nostre país se situa políticament al centreesquerra. Les diferències poden ser de matisos. També ens podem entendre amb els socialistes. Però no amb el PP o la CUP, que estarien als meus antípodes.

Maria Tarter

Hem d´incloure la paraula Convergència per mantenir les arrels. Jo apostaria perquè tingués un càrrec honorífic. Em fa l´efecte que Artur Mas hauria d´apartar-se i donar pas a nous lideratges. Convergència ha de ser un partit independentista sense complexos. Jo sóc independentista i vull un partit que també ho sigui. Hem de ser un partit de centre. Esquerra, com ja indica el nom, és un partit d´esquerres. És el seu espectre. Però nosaltres no hem estat mai un partit d´esquerres. Sempre ens hem mantingut al centre, i llavors podem abastar des del centreesquerra al centredreta.

David Font

Els noms tenen una vida limitada i crec que el de Convergència està esgotat. Després dels mals resultats de Democràcia i Llibertat el desembre, molts van creure que el problema era el nom, perquè la gent no el reconeixia. Però ara s´ha vist que no, perquè a les darreres eleccions ens vam presentar com a CDC. El paper de Mas hauria de ser institucional. Hi ha una generació prou potent perquè hi hagi altra gent que tingui un paper important. Malgrat la bona feina que ha fet, a l´hora de governar li pertoca estar en un segon pla. Pot ser la cara visible de la nova formació, però el seu paper hauria de ser d´acompanyament. Ha de ser independentista. La societat catalana necessita partits amb un discurs clar. No té sentit jugar a mitges tintes perquè acaba tenint uns resultats nefastos, tant pel partit com pel país.

No es tracta tant de diferenciar-nos com de marcar un perfil propi. Hem de respondre a la gent que creu en les idees de Convergència de tota la vida i adaptar-les als nous temps. D´Esquerra, per exemple, ens diferencia creure en la llibertat d´elecció en l´àmbit de l´ensenyament. També en la sanitat. Creiem en polítiques més liberals i en la cultura de l´esforç per sobre de la cultura de la subvenció.

Albert Piñeira

El nom de Convergència s´ha de mantenir d´alguna manera perquè no és patrimoni de cap persona. Som moltes les persones que ideològicament ens sentim identificades amb aquesta paraula. Convergència és un espai de confluència d´ideologies i tendències polítiques diferents: socialdemòcrates, liberals, democratacristians... I totes tenen una cosa en comú: la construcció del país. D´una banda, el rol de Mas l´ha de decidir ell mateix. Ha quedat demostrat que ell sempre posa els interessos del país al davant dels personals, com quan va fer un pas al costat per facilitar l´acord d´investidura. De l´altra, qui dirigirà el partit és una decisió que correspon a la militància. Això posa en valor la meritocràcia i reforça els candidats.Convergència ha de defensar l´opció independentista però alhora ha de ser capaç d´aglutinar persones que no apostin per la independència però siguin sobiranistes. És el comú denominador. Com més gent treballi per fer un referèndum més possibilitats tenim d´aconseguir-ho. Això, als independentistes ens ajuda. El nostre projecte consisteix a defensar els interessos de Catalunya davant de tot, construir un estat independent i representar un centre ampli on tenen cabuda persones d´esquerres i de dretes. Som un partit que mira cap al nord d´Europa, que busca conciliar la socialdemocràcia i l´estat del benestar amb una economia de mercat. Però no estem a favor d´apujar els impostos.