L'expresident de la Generalitat Artur Mas està promovent una llista d'integració per als dotze llocs de la futura direcció executiva de la nova Convergència, que eviti un xoc entre els diferents sectors del partit. En aquesta llista podrien incorporar-se joves alcaldes com l'igualadí Marc Castells i el batlle de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, o quadres del partit com el bagenc David Bonvehí i l'anoienca Marta Senserrich.

L'anunci de dimecres de Mas, que va revelar que compta amb la consellera de la Presidència, Neus Munté, per fer un "tàndem presidencial" al capdavant del partit que naixerà aquest cap de setmana, ha estat acollit amb disparitat d'opinions dins de CDC. Diverses fonts convergents consultades per Efe ho interpreten com una victòria de l'aparell del partit, en detriment de sectors renovadors i del món local que ara dubten si formar part de la candidatura que promou Mas per a la direcció executiva. En aquesta llista tenen moltes opcions de figurar noms com el del president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, en sintonia amb Munté i que, mesos enrere, va traslladar a Mas, com van fer també Germà Gordó i Josep Rull, la seva predisposició a convertir-se en el número dos de la nova Convergència.

La carta Turull

Amb l'anunci de dimecres, Mas ha tallat en sec el debat sobre el número dos, que serà Munté, però fonts del partit asseguren que una de les condicions que ha posat la portaveu del Govern és que dins de la futura direcció executiva hi estigui present Turull, que podria visualitzar-se com a número tres, com a responsable d'acció política i relacions institucionals. En aquesta llista de consens hi cabrien també noms afins a Turull o als sectors que li donen suport, com l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, la diputada al Congrés Míriam Nogueras o el delegat del Govern a Barcelona, Miquel Àngel Escobar. Per completar la llista, Mas desitjaria que repetís com a portaveu del partit Marta Pascal, que hauria tingut opcions de ser la número dos si Munté hagués rebutjat l'oferiment.

Un dels reptes de Mas, des d'ara i fins a les primàries del 23 de juliol per escollir els càrrecs de la direcció, serà intentar convèncer aquests perfils i altres sectors perquè se sumin a la candidatura o almenys donin el seu suport i no presentin llista pròpia.

Una de les famílies que busquen el seu espai és la que pivota al voltant del conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, que integra veus identificades amb el sector socialdemòcrata com Carles Campuzano o Mercè Conesa. Els liberals de Llibergència aspiren a tenir un nom dins de la llista de consens, mentre que els renovadors de Generació Llibertat estan sospesant si convé presentar llista pròpia, cosa que ja té decidit fer Reagrupament, el partit que presideix Ignasi Planas, que també participa en aquest procés de refundació de Convergència encara que cada vegada es mostra més crític.

Mentrestant, l'exconseller de Justícia Germà Gordó segueix confeccionant una candidatura alternativa a la direcció, per a la qual ja té lligats vuit noms. Això no obstant, fonts de la plataforma de Gordó, Nova Convergència, asseguren que hi ha "disposició a parlar" sobre una possible incorporació d'algun d'ells a una llista d'integració.

3.000 inscrits

Malgrat que les converses privades sobre les votacions del 23 de juliol ja fa dies que han començat, tot està pendent de com acabi el congrés fundacional que arrenca avui i que determinarà l'estructura del nou partit. D'entrada, els prop de 3.000 inscrits al congrés, que se celebrarà fins diumenge al Centre de Convencions Internacional de Barcelona, hauran de decidir si prescindeixen d'un secretari general, validen la fórmula del "tàndem presidencial" proposada per Mas i veuen compatible ocupar un càrrec institucional i alguna responsabilitat dins del partit.

A les 3 de la tarda arrencarà un fugaç XVIII Congrés de CDC, presidit per Xavier Trias i que servirà simplement per abaixar simbòlicament la persiana d'aquest partit nascut el 1974. Quatre hores més tard, segons l'horari previst, es donarà per inaugurat el conclave fundacional, la primera tasca del qual serà elegir el nom del nou partit, entre dues o tres opcions que els militants encara no coneixen.