El líder del PP, Mariano Rajoy, ha citat per a la setmana que ve els responsables de Ciutadans, Albert Rivera, i Podem, Pablo Iglesias, i va advertir ahir tots els partits que és urgent formar govern per començar a prendre decisions i evitar riscos econòmics.

Encara està sense fixar la data d'una trobada amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, que avui continuarà les seves reunions amb els barons socialistes abans de la reunió del Comitè Federal de demà, que ha de fixar el full de ruta del partit en aquest procés.

Rajoy, que ahir va subratllar la seva intenció de parlar "amb tots" els partits i va expressar la seva disponibilitat al fet que les reunions siguin com vulguin els seus interlocutors, on ells vulguin i públiques o privades, va demanar a la resta de líders polítics "seny i sentit comú" per facilitar la conformació de l'Executiu com més aviat millor. Va insistir que són moltes les decisions que ha de prendre el nou govern. I va destacar-ne dues que no poden esperar: l'aprovació del sostre de despesa, que necessiten conèixer no només l'administració central, sinó també comunitats i ajuntaments per elaborar els seus pressupostos, i la posterior elaboració dels Pressupostos de l'Estat, que per llei s'han de presentar al Congrés abans del 30 de setembre. D'aquestes dues raons i d'altres, com la negociació del Brexit o la marxa de l'economia, es va valdre Rajoy per donar pressa als altres partits, sense deixar d'insistir que unes terceres eleccions serien un "disbarat". Per defensar les seves tesis, Rajoy també es va servir de les paraules de l'expresident socialista Felipe González, que en un article que va publicar ahir El País insta el PSOE a acceptar el diàleg amb el líder del PP i suggereix l'abstenció en demanar als socialistes de no ser un "obstacle" perquè hi hagi un govern minoritari.

El número dos del PSOE, César Luena, va considerar que l'opinió de González no difereix tant del discurs oficial del partit, perquè és Rajoy el que ha de posar-se les piles i intentar articular una majoria parlamentària. Luena va insistir que el PSOE dialogarà amb tothom "però votarà que no" a la investidura d'un líder del PP que ha de "sortir de la letargia".

Van ser diversos els barons territorials del PSOE que van intervenir en el debat obert per González, encara que sense contradir del tot l'antic dirigent socialista.

Entre els líders territorials, es va pronunciar el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, que va deixar clar que el PSOE no té intenció de ser la crossa del PP "ara mateix", tot i que va subratllar que "no cal descartar res".