El Tribunal Constitucional anul·la gran part de les estructures d'estat catalanes

Declara inconstitucional el pla director de l'Administració Tributària i altres articles d'infraestructures i energia

08.07.2016 | 00:00
El Tribunal Constitucional va emetre ahir la seva sentència

El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar ahir l'Agència Tributària catalana i una gran part de les anomenades "estructures d'estat" aprovades pel Parlament en una sentència unànime que accepta, amb condicions, altres institucions creades per la majoria sobiranista, com una Agència de Protecció Social.
El tribunal de garanties va declarar nul·les, a més de l'Agència Tributària, el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya, l'elaboració d'un catàleg d'infraestructures de Catalunya, el pla director d'energia, telecomunicacions, sistemes d'informació i transport ferroviari; el servei meteorològic català i el relatiu a grans centres comercials en ports públics. Els articles afectats ja havien estat suspesos de manera cautelar el juny del 2015.
La sentència del TC és complexa i, si bé és clara respecte a l'Agència Tributària i aquestes altres estructures esmentades, és més matisada respecte d'altres creades pel Parlament català. El TC va suspendre cautelarment l'Agència Tributària de Catalunya en admetre a tràmit el recurs que va presentar-hi en contra el govern, basat en el fet que la norma catalana integra els funcionaris de l'agència en cossos dependents de la Generalitat. Ara ha resolt el fons de l'assumpte anul·lant-la.
Un permís condicionat
El tribunal declara constitucionals, sempre que s'interpretin d'acord amb els límits que la sentència estableix, l'elaboració d'un inventari del patrimoni de les administracions públiques de Catalunya i la creació d'una Agència de Protecció Social.L'Agència Catalana de la Protecció Social té com a objectiu "assumir les competències sobre les prestacions de protecció social pròpies o transferides per l'Estat" que gestionaran els diversos departaments de la Generalitat, a més de les prestacions o millores que "eventualment" es decidissin incorporar. "L'estructura de l'Agència ha de preveure una eventual assumpció de les competències que en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei exerceix l'administració de l'Estat", diu la norma, que haurà de ser interpretada ara de manera que es mantingui dins dels límits de l'Estatut. Així, sobre aquesta última institució el Constitucional va fer una sentència interpretativa, és a dir, va dir com ha d'interpretar-se la norma recorreguda per ser vàlida i, en concret, va posar el límit que no afecti la Seguretat Social.
L'objectiu, tal com va dir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, era treure els articles que preveuen que "en cas de separació" la Generalitat de Catalunya assumeixi funcions "pròpies de l'Estat", és a dir, que parteixen "del supòsit inconstitucional d'una separació unilateral de Catalunya de l'Estat espanyol".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar 2017/2018

Calendari laboral 2017 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18

 

Enllaços recomanats: Premis cinema