El Tribunal Constitucional anul·la gran part de les estructures d'estat catalanes

Declara inconstitucional el pla director de l'Administració Tributària i altres articles d'infraestructures i energia

08.07.2016 | 00:00
El Tribunal Constitucional va emetre ahir la seva sentència
El Tribunal Constitucional va emetre ahir la seva sentència

El Tribunal Constitucional (TC) va anul·lar ahir l'Agència Tributària catalana i una gran part de les anomenades "estructures d'estat" aprovades pel Parlament en una sentència unànime que accepta, amb condicions, altres institucions creades per la majoria sobiranista, com una Agència de Protecció Social.
El tribunal de garanties va declarar nul·les, a més de l'Agència Tributària, el pla director de l'Administració Tributària de Catalunya, l'elaboració d'un catàleg d'infraestructures de Catalunya, el pla director d'energia, telecomunicacions, sistemes d'informació i transport ferroviari; el servei meteorològic català i el relatiu a grans centres comercials en ports públics. Els articles afectats ja havien estat suspesos de manera cautelar el juny del 2015.
La sentència del TC és complexa i, si bé és clara respecte a l'Agència Tributària i aquestes altres estructures esmentades, és més matisada respecte d'altres creades pel Parlament català. El TC va suspendre cautelarment l'Agència Tributària de Catalunya en admetre a tràmit el recurs que va presentar-hi en contra el govern, basat en el fet que la norma catalana integra els funcionaris de l'agència en cossos dependents de la Generalitat. Ara ha resolt el fons de l'assumpte anul·lant-la.
Un permís condicionat
El tribunal declara constitucionals, sempre que s'interpretin d'acord amb els límits que la sentència estableix, l'elaboració d'un inventari del patrimoni de les administracions públiques de Catalunya i la creació d'una Agència de Protecció Social.L'Agència Catalana de la Protecció Social té com a objectiu "assumir les competències sobre les prestacions de protecció social pròpies o transferides per l'Estat" que gestionaran els diversos departaments de la Generalitat, a més de les prestacions o millores que "eventualment" es decidissin incorporar. "L'estructura de l'Agència ha de preveure una eventual assumpció de les competències que en el moment de l'entrada en vigor d'aquesta llei exerceix l'administració de l'Estat", diu la norma, que haurà de ser interpretada ara de manera que es mantingui dins dels límits de l'Estatut. Així, sobre aquesta última institució el Constitucional va fer una sentència interpretativa, és a dir, va dir com ha d'interpretar-se la norma recorreguda per ser vàlida i, en concret, va posar el límit que no afecti la Seguretat Social.
L'objectiu, tal com va dir la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, era treure els articles que preveuen que "en cas de separació" la Generalitat de Catalunya assumeixi funcions "pròpies de l'Estat", és a dir, que parteixen "del supòsit inconstitucional d'una separació unilateral de Catalunya de l'Estat espanyol".

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Boira i mínimes entre els 8 i els 13 graus durant aquest divendres

Les màximes es mouran entre els 18 i els 23 graus a les hores centrals del dia

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

Disminueixen les demandes de divorci al Bages i al Moianès

El nombre de demandes es manté al Berguedà i augmenta lleugerament a l'Anoia

Les demandes de dissolució matrimonial al Bages i al Moianès disminueixen un 8,5%

Les xifres es mantenen a l´Anoia i augmenten un 15% al Berguedà

Rajoy no és investit en primera votació en votar ´no´ la meitat de diputats

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

L'últim El més llegit
Enllaços recomanats: Premis cinema