El líder de Podem, Pablo Iglesias, va insistir ahir a enviar al secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, el missatge que obri una via per buscar un govern d'esquerres alternatiu al PP, perquè, segons va subratllar, "els números donen" per a aquesta possibilitat.

Iglesias va tornar a llançar aquesta proposta a Sánchez en una jornada en què el líder socialista s'està reunint amb els barons de més pes del seu partit per preparar el Comitè Federal del PSOE d'avui (veure suport).

Tots avalen el no a la investidura de Rajoy, encara que hi ha diversitat d'opinions sobre si el líder del PSOE ha d'intentar conformar aquesta alternativa progressista. El líder de Podem entén que, si Mariano Rajoy no aconsegueix la majoria, "seria sensat intentar-ho per un altre costat", tot i que també ha subratllat que no li toca al seu partit prendre "la iniciativa", a més d'ironitzar sobre el fet que, quan ho fa, "no és gaire ben rebuda".

Des de l'Executiu, i en absència de Rajoy, que és a la cimera de l'OTAN a Varsòvia, la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría va fer una crida a la responsabilitat compartida de tots perquè es formi govern "com més aviat millor". "Estem en un moment crucial per al país i tots tenim una responsabilitat, fins i tot anar-se'n a l'oposició té una responsabilitat", va avisar Sáenz de Santamaría.

Ahir, va ser una jornada que Sánchez va aprofitar per continuar buscant el suport de tots els seus barons. I tots estan d'acord en el no a la investidura de Rajoy, que per al castellanomanxec Emiliano García-Page ha de ser "un no clar ara i en el futur immediat, perquè mai no hi ha res definitiu a la vida". García-Page també va advertir que el PSOE no actua "ni amb assetjaments ni amb complexos, ni regalarà a ningú ser l'alternativa".

"L'assetjament (perquè s'abstingui) és el pitjor camí per traçar la via del consens al país", va avisar el socialista.