Els líders de l'OTAN van iniciar ahir una cimera de dos dies en què aprovaran formalment el reforç de la seva presència a l'est d'Europa mitjançant el desplegament de quatre batallons als països bàltics i Polònia, davant l'amenaça de Rússia. "Els desafiaments a què ens enfrontem evolucionen, i l'OTAN, amb ells", va indicar el secretari general aliat, Jens Stoltenberg, en la seva intervenció al començament de la reunió del Consell de l'Atlàntic Nord en format de caps d'Estat i de govern.

Stoltenberg va insistir que l'Aliança no busca confrontació amb Rússia. "No volem una nova guerra freda, això és història i es quedarà com a part de la història", va indicar Stoltenberg en un fòrum d'experts reunits amb motiu de la cimera a la capital polonesa.

El polític noruec va deixar clar que els aliats "busquem un diàleg significatiu amb Rússia", per "deixar clara la nostra posició" o "reduir la possibilitat d'incidents que s'escapin del control".

L'OTAN i la Unió Europea van signar ahir una declaració per estrènyer la seva cooperació davant amenaces híbrides, ciberseguretat i comunicacions estratègiques, en seguretat marítima i consolidació d'institucions de països tercers.

"Aquesta decisió històrica ens permetrà treballar encara més estretament junts", va destacar Stoltenberg, que va signar el document en una cerimònia al costat dels presidents del Consell Europeu, Donald Tusk, i de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker.

Stoltenberg va posar èmfasi que aquest memoràndum "dóna més substància a l'associació entre la UE i l'OTAN" de cara a "protegir els nostres ciutadans i la nostra estabilitat", tenint en compte que ambdues organitzacions estan "interconnectades" i afronten "reptes sense precedents".

"En aquests temps d'incertesa, la nostra associació és cada vegada més important", va emfatitzar el secretari general.