La vicepresidenta del govern en funcions, Soraya Sáenz de Santamaría, es va mostrar ahir satisfeta que el Tribunal Constitucional hagi deixat "ben clar" que la Generalitat no pot crear estructures d'Estat, "senzillament, perquè no ho és".

Va respondre així a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres sobre la sentència del Tribunal Constitucional que estima que Catalunya no pot desenvolupar estructures d'Estat. Sáenz de Santamaría, que va recordar que la decisió s'ha pres per unanimitat, ha mostrat el seu "respecte" per la decisió del Tribunal i "satisfacció" per haver tingut "raó constitucional".

Va insistir que la creació d'estructures d'Estat no té cabuda dins del marc constitucional, i la sentència confirma que aquestes corresponen "exclusivament a una entitat: l'Estat".

Segons la seva opinió, en el repartiment constitucional, cada administració té una sèrie de competències, "i el que ha deixat ben clar el Tribunal Constitucional és que la Generalitat no pot crear estructures d'Estat, senzillament, perquè no ho és".

Preguntada per si la Generalitat complirà aquesta sentència, la vicepresidenta va recomanar, "amb tota la humilitat", al Govern català que compleixi "les àmplies competències" que té; "algunes no les està fent de manera satisfactòria en favor dels interessos" dels seus ciutadans. En la seva opinió, "abans de posar-se a funcionar amb esquemes d'un Estat, que no ho és, i no pot ser-ho en el nostre marc constitucional, convé que repassi les competències que sí que té i que pot exercir molt millor, i estiri els seus recursos per exercir-les molt millor". Va recordar que, de vegades, el Tribunal Constitucional no dóna la raó al govern central, i "l'últim que fa" l'Executiu és no complir, així que, de la mateixa manera que la Generalitat demana que es compleixi la sentència del Constitucional quan no dóna la raó al govern central, ara demanen ells que "es respectin aquestes regles del joc".

Respecte a si un govern en funcions pot presentar recursos, va precisar que els advocats de l'Estat compleixen la seva obligació. Si hi ha una norma que no s'ajusta a la Constitució i el govern decideix interposar un recurs, va continuar la vicepresidenta, ells desenvolupen el seu treball d'"una forma professional", i a la Generalitat "passa exactament el mateix".

Després d'assenyalar que del que es tracta és de "la primacia de la llei", va recordar que en la seva entrevista amb el vicepresident de la Generalitat de Catalunya, Oriol Junqueras, fa uns mesos, el va animar a posar-se "més d'acord" en els processos previs als recursos davant el Tribunal Constitucional.