El Tribunal Suprem ha arxivat la denúncia formulada contra la senadora del Partit Popular Rita Barberá per desobediència a la memòria històrica per no retirar símbols del franquisme a la ciutat de València durant el seu mandat d'alcaldessa.

La denúncia va ser presentada per José Luis Ábalos, que era diputat socialista al Congrés; Matías Alonso, coordinador del Grup per a la Recuperació de la Memòria Històrica, i l'advocat madrileny Eduardo Ranz Alonso per suposats delictes de desobediència i denegació d'auxili i, subsidiàriament, una presumpta falta contra l'ordre públic.

En un acte, l'alt tribunal rebutja la denúncia per estimar que els fets no són constitutius de delicte, en la mateixa línia que ha fet en els últims anys amb denúncies similars contra altres alcaldes que eren a més senadors i, per tant aforats, com el de Saragossa, Juan Alberto Belloch, i Almeria, Luis Rogelio Rodríguez Comendador.

El Suprem destaca que la Llei de Memòria Històrica del 2007 recull l'obligació genèrica de les administracions públiques d'adoptar mesures tendents a la retirada d'objectes commemoratius de la guerra civil i de la dictadura franquista.

Afegeix que, no obstant això, en la denúncia no es relata que s'hagués donat una ordre directa i expressa a la llavors alcaldessa Rita Barberá per prendre mesures i retirar aquests símbols en compliment d'aquesta llei, ni tampoc que ella s'hagués negat a complir aquesta ordre prèvia.