El president dels EUA, Barack Obama, va decidir escurçar el seu primer viatge a Espanya per poder tornar al seu país a causa de la matança de Dallas. Ahir va arribar a Madrid, on avui es veurà amb el rei, el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, i els líders principals de l'oposició.

La visita, que havia de començar ahir a la nit a Sevilla, una ciutat que havia de conèixer acompanyat del rei Felip, i que culminaria amb diversos actes demà a Madrid, concentra ara l'agenda avui diumenge, primer a la capital espanyola i després a la base naval de Rota (Cadis).

Segons el programa modificat d'acord amb la Casa Blanca, Obama havia de ser rebut ahir a la nit pel rei a la base aèria de Torrejón de Ardoz, on va arribar procedent de la cimera de l'OTAN celebrada a Varsòvia, en què va coincidir amb Rajoy. A primera hora d'avui al matí, el mandatari nord-americà té previst d'assistir al Palau Reial en una recepció oficial i després mantenir una trobada amb Felip VI.

La Zarzuela va substituir per aquest acte el dinar que demà Felip i Letícia tenien la intenció d'oferir-li en el seu honor al mateix Palau d'Orient, amb un centenar de convidats, i en què era previst que el rei i Obama pronunciessin discursos.

Després de la seva reunió amb el cap de l'estat, Barack Obama es desplaçarà, segons fonts diplomàtiques, a l'ambaixada dels EUA, que encapçala James Costos, per trobar-se amb els seus funcionaris, i després es traslladarà fins al Palau de La Moncloa.

Allà el rebrà el president del govern en funcions, Mariano Rajoy, amb qui mantindrà una conversa que serà seguida per una declaració de tots dos als mitjans de comunicació. Obama va convocar per després els líders dels tres principals partits de l'oposició, el socialista Pedro Sánchez, el líder d'Units Podem, Pablo Iglesias, i el de Ciutadans, Albert Rivera. Parlarà amb ells a la base de Torrejón, des d'on farà rumb a Rota per saludar els soldats americans.