El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, va garantir ahir que el seu partit liderarà l'oposició en la nova legislatura i va reafirmar el vot contrari a la reelecció de Mariano Rajoy, sense deixar cap porta oberta a una possible abstenció, perquè els socialistes són la alternativa al PP.

"Som i serem l'oposició, però som molt més que això, som l'alternativa. Aquesta és la clau i per això votarem en contra de Rajoy", va proclamar Sánchez en la seva intervenció davant el comitè federal del PSOE, a la seu de Ferraz.

Encara que sense fer-ho de forma expressa, el candidat socialista va renunciar d'aquesta manera a intentar formar govern si Rajoy no aconsegueix suports per a la investidura, com li havien demanat alguns barons territorials.

Sánchez va assegurar que el seu partit, amb 85 escons, vol, "democràticament, lleialment i nítidament", fer una oposició "útil" amb l'objectiu principal de "reconstruir els consensos trencats", de canviar les polítiques del PP dels últims quatre anys i aglutinar el suport del nombre més gran possible de partits al Congrés.

"Per tant, posem-nos en marxa. La nostra responsabilitat és la de liderar una oposició ferma i convençuda al govern conservador. Fer possible un canvi real de les polítiques que necessita Espanya des de l'exercici lleial i democràtic de l'oposició", va remarcar.

No obstant això, va recordar que perquè hi hagi oposició hi ha d'haver govern, per la qual cosa va exhortar Rajoy que "compleixi la seva responsabilitat", que digui si acudirà a la investidura i que busqui els suports en partits afins, "entre els quals no hi ha el PSOE", per aconseguir un govern estable.

"Depèn de vostè"

"Un nou govern depèn de vostè (Rajoy), i no compti amb els socialistes per a això", va advertir Sánchez, davant l'aplaudiment dels més de 250 membres del comitè federal, per frenar la hipòtesi d'una possible abstenció a última hora i descartar una vegada més la gran coalició o el suport extern al govern del PP.

Sánchez va voler ser contundent en el seu "no a la gran coalició, no a donar suport a un govern del PP des de fora i no a donar suport a la investidura de Rajoy" per treure's la pressió i frenar la hipòtesi d'una possible abstenció a última hora, com havien suggerit Fernández Vara i l'expresident Felipe González. La posició adoptada ahir pel comitè federal deixa el dubte que no ha estat recollida en una resolució política, com sí que es va fer després del 20-D.

Mentrestant, la presidenta de la Junta d'Andalusia, Susana Díaz, va rebutjar que el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, intenti governar en el cas que el cap de l'executiu en funcions, Mariano Rajoy, no aconsegueixi suports suficients perquè considera que aquest pas "pot convertir-se en un malson". La presidenta andalusa va insistir que és Rajoy "qui ha de donar un govern a Espanya", motiu pel qual creu que no tindria sentit la posició d'alguns socialistes de tractar de configurar una majoria alternativa.