El jutge de la Sala 2 del Tribunal Suprem, Andrés Palomo del Arco, ha citat l'exconseller de la Presidència Francesc Homs a declarar com a investigat el pròxim 19 de setembre per la causa oberta per la consulta del 9-N. El tribunal ha remès la citació al TSJC per a què se li traslladi a Homs, ja que, segons informa el mateix tribunal, l'exconseller encara no s'ha personat a la causa. El Suprem va obrir al maig un procediment judicial contra Homs per la seva participació en el procés participatiu del 9-N, donada la seva condició d'aforat com a diputat al Congrés, mentre que el TSJC es va quedar la resta de la causa que afecta l'expresident de la Generalitat Artur Mas, l'exvicepresidenta Joana Ortega i l'exconsellera d'Ensenyament Irene Rigau.

Al febrer la fiscalia va demanar investigar Homs, i el TSJC hi va accedir, a l'espera del que digués el Suprem. Homs va acudir voluntàriament el passat 7 de març a declarar al TSJC. És una possibilitat emparada per la llei, i Homs va acusar la fiscalia de tenir intencionalitats "polítiques" i on va assegurar que sempre va actuar legalment. Després de la declaració, el magistrat del TSJC instructor de la causa del 9-N, Joan Manuel Abril, va acordar remetre tota la investigació al Suprem, ja que segons ell no es podia dividir. En canvi, la fiscalia preferia que se separés la causa, tal com va acabar decidint el Suprem.

Al maig, el Suprem va obrir un procediment judicial contra Homs pels delictes de desobediència, prevaricació administrativa i malversació de fons públics. Aquests eren els delictes que reclamava la fiscalia, que va demanar la investigació en considerar que hi havia indicis de delicte en el fet que Homs sostingués en una carta enviada a l'empresa informàtica T-Systems que no hi havia cap impediment per seguir endavant amb el procés participatiu tot i la suspensió del Tribunal Constitucional del 4 de novembre.

Segons ha informat el tribunal, el Suprem ha remès la citació d'Homs al TSJC perquè el diputat encara no s'ha personat a la causa. El Suprem ha assegurat que, també a través del TSJC, va notificar a l'exconseller que s'obria una causa contra ell i li va oferir personar-se a la causa, cosa que encara no ha fet.

Mentrestant, la instrucció de la causa contra Mas, Ortega i Rigau ja està tancada i el jutge va concloure que cal jutjar-los pels delictes de desobediència i prevaricació administrativa. Els advocats defensors dels tres investigats han tornat a presentar al TSJC tres sol·licituds per arxivar el cas, ja que consideren que durant la instrucció s'ha demostrat que cap dels tres va cometre cap delicte.