Vista i no vista. Així va ser la visita que va fer ahir el president dels Estats Units, Barack Obama, a Espanya. Feia aproximadament uns quinze anys que cap president nord-americà no trepitjava l'estat, i enguany, degut a les circumstàncies relacionades amb els accidents de Dallas, el temps que Obama va passar en territori espanyol es va considerar més aviat curt. El president nord-americà i el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, van estar comentant la situació política després de les eleccions del 26-J en la reunió que tots dos van mantenir al Palau de la Moncloa en el marc de la visita oficial del president a Espanya.

El cap dels Estats Units va destacar la transcendència que Espanya disposi d'un govern "estable i que funcioni bé", un desig sobre el qual el cap de l'executiu, Mariano Rajoy, li va traslladar la seva confiança que aviat aconseguirà un acord que el faci realitat.

Però tot i el desig d'Obama d'un govern estable a Espanya, va voler deixar clar que es tracta d'una qüestió interna i que els lligams amb els Estats Units no depenen del partit que ocupi el poder. "Tinc molta confiança que, sigui quin sigui el govern, podrem treballar de manera eficient en un seguit d'assumptes", va assenyalar.

Es tracta d'una observació a la qual va recórrer també Rajoy en plantejar-li si un triomf de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units podria repercutir en les relacions d'aquest país amb la Unió Europea i amb Espanya. "Les persones influeixen, però influeix sobretot aquesta història compartida i aquesta voluntat de treballar junts per al futur als dos països", va precisar.

El panorama espanyol

Obama va desitjar sort al president en funcions en les negociacions que té al davant i sobre les quals Rajoy no va entrar en detalls. Es va limitar a garantir-li que farà "tots els esforços" per aconseguir un acord de govern perquè repetir les eleccions seria "una broma de mal gust" que afectaria l'economia espanyola i el "crèdit" d'Espanya "a dins i a fora".

"Ja fa molt temps que tenim el govern en funcions, cosa que no ha afectat la nostra economia, però no hem de jugar amb foc", va alertar després de recalcar que espera que en el procés de formar govern "tothom" actuï amb "responsabilitat" i, per això, "Espanya tindrà un govern aviat". Es tracta, segons va explicar, d'abordar reptes urgents com ara aprovar els pressupostos per a l'any vinent.

Un dels apartats especials de la reunió va ser l'anàlisi de la situació econòmica general i la d'Espanya, un assumpte davant el qual van constatar que la crisi s'ha superat i Rajoy va dir que Espanya ja no està en recessió, sinó que és l'economia de la zona euro amb més creixement, no destrueix llocs de treball, sinó que crea ocupació, i que ha guanyat competitivitat.

"L'economia espanyola pot mirar el futur amb optimisme sempre que mantinguem una política econòmica de control dels comptes públics", va afegir. Obama va dedicar un reconeixement especial a aquesta recuperació d'Espanya felicitant Rajoy i el poble espanyol pels seus progressos en aquest àmbit en un "camí difícil de recórrer" amb mesures que "comencen a generar resultats".

La fractura europea

Si Rajoy va evitar fer comentaris sobre les eleccions als Estats Units, Obama tampoc no va voler fer-ne en plantejar-li si el preocupa una victòria de Trump i que altres partits populistes guanyin terreny a Europa. Només va assumir que hi ha "connexions entre els impulsos i les veus populistes als Estats Units i el que passa a Europa".

Va ser llavors quan va recordar el Brexit i en què va alertar que en el creixement amb desigualtat hi ha gent que pot quedar endarrerida i que alimenti, d'aquesta manera, "un populisme brut, cru, que dividirà i que no afavoreix a ningú". A més del Brexit, en la reunió es va analitzar també la situació de Cuba, Colòmbia o Veneçuela, i tots dos es van mostrar esperançats per la situació als dos primers països i el seu desig d'estabilitat al tercer.

El president del govern va assegurar que Obama és un bon amic d'Espanya i dels espanyols, una persona compromesa amb la qual el govern espanyol ha col·laborat molt de gust i que va convidar a tornar de visita quan deixi la presidència dels Estats Units perquè serà "molt ben recordat i rebut". Obama no va dubtar a assegurar que tornarà a Espanya, que va dir que és un país bonic pel menjar, la cultura i l'hospitalitat.

Trobada amb el rei

A més de la reunió mantinguda amb Mariano Rajoy, el monarca espanyol també va voler donar la benvinguda al president nord-americà. La reunió entre Felip VI i Obama va servir per constatar la fortalesa dels llaços de col·laboració entre Espanya i els Estats Units, una nació a la qual el rei es va referir com "un país amic i decisiu al món". Felip VI va posar de manifest la importància de la visita "en les circumstàncies actuals", després de la matança de Dallas.