El primer ministre britànic, el conservador David Cameron, va informar ahir que demà abandonarà el càrrec com a cap del govern del Regne Unit i el cedirà a la titular d'Interior, Theresa May.

En una declaració a Downing Street, Cameron va dir que el 13 de juliol presidirà la seva última sessió de preguntes com a primer ministre a la Cambra dels Comuns abans d'acudir al palau de Buckingham per presentar la seva dimissió a la reina Elisabet II. L'encara primer britànic va comunicar els passos a seguir després que May quedés com a única candidata al lideratge del Partit Conservador i al càrrec de cap del govern, després de la retirada de la seva única rival, la diputada Andrea Leadsom.

Cameron va admetre sentir-se "encantat" que May sigui la seva successora i va qualificar la ministra d'Interior com una professional "forta" i "competent" i "més que capaç" per liderar el país. També va confessar sentir-se satisfet que el Partit Conservador no continuï amb un llarg procés electoral per elegir el nou líder, després que Leadsom, secretària d'Estat d'Energia i que va donar suport a la sortida del Regne Unit de la UE, optés per retirar-se. Cameron, que el 24 de juny va comunicar la intenció de dimitir pel triomf del Brexit, va afegir que avui presidirà la seva última reunió del govern.

May i Leadsom havien quedat com a úniques candidates després que fossin eliminats en una elecció interna els altres aspirants, el ministre de Justícia, Michael Gove, i l'extitular de Defensa Michael Fox, i que es retirés de la cursa el ministre de Treball i Pensions, Stephen Crabb. Les dues candidates s'anaven a sotmetre a una votació dels afiliats de la formació i el proper 9 de setembre era previst que es fes l'anunci del guanyador. La propera primera ministra tindrà la difícil tasca de decidir quan invoca l'article 50 del tractat de Lisboa, que estableix el procés de negociació de dos anys sobre els termes de la sortida del Regne Unit de la UE. Demà, May es convertirà en la segona dona al capdavant del govern del Regne Unit des que Margaret Thatcher va sortir del poder el 1990, després d'onze anys al poder.

May va afirmar ahir que el seu objectiu és fer del Brexit "un èxit" per al Regne Unit. Acompanyada per desenes de diputats conservadors davant les portes del Parlament britànic, May va destacar que el país afronta "temps d'incertesa política i econòmica", però va reiterar que treballarà per aconseguir "el millor acord" amb Brussel·les perquè el Regne Unit abandoni la UE. "Necessitem una nova visió de futur, sòlida i positiva. Una visió per a un país que funcioni no només per a uns quants privilegiats, sinó per a tothom, perquè donarem a la gent més control sobre les seves vides", va afirmar.

L'oposició vol eleccions

Els partits opositors, encapçalats pel Laborista, van demanar ahir que se celebrin eleccions generals anticipades davant la imminent proclamació de la conservadora Theresa May com a líder dels tories i primera ministra.

El portaveu laborista de Comunitats, Jon Trickett, va dir que, vista la inestabilitat generada pel Brexit, el país necessita un cap del govern "elegit democràticament". El líder del Partit Liberal Demòcrata, Tim Farron, va declarar que s'han de convocar eleccions després de "la coronació" de May. La candidata a liderar el Partit Verd, la diputada Caroline Lucas, va subratllar que "és més clar que mai" que són necessàries noves eleccions. Tot i que els conservadors van guanyar per majoria absoluta les eleccions generals, l'oposició considera que el canvi de primer ministre després del vot favorable al Brexit ha de ser ratificat a les urnes.