El president del grup parlamentari de JxSí, Jordi Turull, ha anunciat aquest dimarts que ell renuncia a ser candidat a coordinador general del Partit Demòcrata Català. En declaracions al Parlament, Turull ha assegurat que ell no vol ser "part del problema", sinó de la solució, i ha explicat que pren aquesta decisió per evitar entrar en un debat i una dinàmica de "vella política, de la més antiga". En preguntar-li si estaria disposat a formar part de la direcció, ha remarcat que qui vulgui liderar l'executiva té ara les "mans lliures" per decidir, però ha apuntat que ell no ha demanat res a canvi de fer aquest "pas al costat". Sobre una possible candidatura de Marta Pascal i David Bonvehí, Turull ha dit que tenen la seva confiança, i ha situat també la figura de Miquel Buch.

"A mi a la vida i a la política sempre m'ha mogut el fer que no pas el ser". Així ha començat Turull les seves declaracions per anunciar que no optarà al càrrec de coordinador general del Partit Demòcrata Català. Ha argumentat que el nou partit "ha de començar molt fort des del minut zero i això requereix de generositat per part de tothom". I és que ha constatat que els últims dies estava començant a haver una "dinàmica i uns debats que distreien, més propis de la vella política", i és per això, i d'acord també amb com va anar el congrés fundacional, que ha decidit fer "un pas al costat".

Després de donar les gràcies a tota la gent que ha treballat els últims mesos amb ell, s'ha posat a disposició de la nova direcció que surti el dissabte 23 de juliol. Ha assegurat que no renuncia a canvi de cap altre càrrec, i ha remarcat que qui vulgui liderar "ha de tenir les mans lliures". "Pensar el contrari és la política antiga, ells sabran amb els que els puc ser útil i si els puc ser útil i des d'on", ha dit. Turull ha apuntat en aquest punt que "hi ha gent que a vegades amb l'excusa de la renovació poden engegar dinàmiques de la política més antiga i més vella", però ha assegurat que ell té la consciència "molt tranquil·la" del que ha fet i del que no ha dit, i ha remarcat que ell no ha fet "cap jugada estranya per intentar tombar l'altre o per desprestigiar-lo".

En tot cas, ha insistit que el congrés d'aquest cap de setmana ha demostrat que "qui mana és la gent, i que això no va de sectors". Precisament, el conclave ha estat un dels factors que ha fet reflexionar Turull sobre la conveniència de presentar-se o no al màxim càrrec executiu del partit. Ha indicat que ho ha comentat amb els dos presidents, Artur Mas i Carles Puigdemont, i comparteixen la determinació que ha pres. En aquest sentit, ha assenyalat que ha tingut moltes converses, i alguns li deien que no hi renunciés, però que també hi ha hagut reflexions, especialment amb Mas, que l'han portat a aquesta conclusió. "Has de saber interpretar cada moment, pensar en la gent. Al final són moments que en política que estàs sol, que et sents sols i que has de prendre una decisió", ha conclòs.

Pel que fa als noms que integraran la nova direcció, ha subratllat que David Bonvehí, Marta Pascal i Miquel Buch tenen la seva estima i confiança. En tot cas, ha reclamat que la candidatura que es basteixi sigui "operativa", i que el fet de buscar el màxim consens no vagi en detriment de la seva operativitat.