La consellera de Presidència i portaveu del Govern català, Neus Munté, va confirmar ahir que no té "cap sentit" que els pressupostos de la Generalitat del 2017 estiguin "desvinculats" de la qüestió de confiança al president Carles Puig-demont, per a la qual cosa s'obriran a parlar amb "tots els grups". Per la seva banda, la CUP va assegurar que la qüestió de confiança no va lligada als pressupostos, sinó al full de ruta sobiranista.

En la conferència de premsa posterior a la reunió del Govern, Munté va secundar així el vicepresident de la Generalitat i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, qui va dir ahir al matí que encara no està negociant els nous pressupostos amb la CUP, però que aquests han d'anar vinculats a la qüestió de confiança.

La portaveu ha assenyalat, en la mateixa línia, que els comptes del 2017 són una "eina indispensable" per al full de ruta sobiranista, per la qual cosa hi ha d'haver "coincidència absoluta" en els dos assumptes, cosa que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, plantejarà en la qüestió de confiança del setembre.

Encara que Puigdemont va dir que no arribaria a cap acord previ amb grups de la Cambra -excepte Junts pel Sí-, Munté va assenyalar que això no significa que no obri el diàleg "amb tots" els grups. "Hem de dialogar amb tots; és evident que és necessària una majoria i hem d'obtenir l'aval per aprovar uns pressupostos imprescindibles", va raonar.

L'objectiu, va afirmar la portaveu, és guanyar aquesta qüestió de confiança per "reforçar el full de ruta" sobiranista, però no va entrar en el detall de les negociacions.

"Estem treballant", es va limitar a dir la consellera, que ha indicat que primer es duen a terme les converses en el si del Govern i del grup de Junts pel Sí per després obrir converses amb altres grups, dels que no va assenyalar noms ni preferències.

En tot cas, el soci prioritari de Junts pel Sí en aquesta legislatura ha estat la CUP, encara que els antisistema es van negar a retirar l'esmena a la totalitat als pressupostos del 2016 i van impedir així que superessin el primer tràmit parlamentari.

Munté fa pinya així amb Junqueras, qui va assenyalar també que la qüestió de confiança ha d'anar vinculada a l'aprovació dels pressupostos perquè "no tindria sentit superar" la primera i "tornar a encallar-se" en un debat pressupostari. El líder republicà, en tot cas, va asseverar que no s'han iniciat les negociacions comptables amb altres grups, atès que els pressupostos s'estan discutint en el si del Govern.

Per la seva banda, la CUP va voler deixar clar ahir que el seu vot en la qüestió de confiança a la qual se sotmetrà a la tardor el president català, Carles Puigdemont, estarà vinculat a un acord sobre el full de ruta cap a la independència, i no a altres qüestions, com per exemple els pressupostos del 2017.

Hores després que la portaveu del Govern, Neus Munté, i el vicepresident, Oriol Junqueras, vinculessin la qüestió de confiança amb la governabilitat i, concretament, amb el suport als pressupostos de la Generalitat del 2017, la CUP ja va expressar la seva discrepància amb aquesta interpretació que fa el Govern de JxS.

"D'entrada, -va afirmar el diputat i portaveu de comunicació de la CUP Albert Botran- el que esperem és que JxS comparteixi els seus plantejaments directament amb nosaltres i que no hàgim d'assabentar-nos a través dels mitjans de comunicació, perquè això (la negociació dels pressupostos del 2017) no se'ns ha fet arribar".

En qualsevol cas, va recordar Botran, la CUP ja va expressar fa dues setmanes que el que considera prioritari és una cimera per acordar el full de ruta sobiranista i la possibilitat d'incloure un referèndum unilateral.