El ministre espanyol d'Economia en funcions, Luis de Guindos, es va comprometre ahir amb els seus socis a aplicar una pujada del tipus mínim del pagament a compte de l'Impost de Societats per aconseguir una recaptació addicional de 6.000 milions d'euros, dins dels seus esforços per reduir el dèficit.

De Guindos va indicar que aquesta mesura -que no pot prendre l'actual govern en funcions- anirà acompanyada d'un estalvi de 1.500 milions d'euros en el pagament d'interessos i amb una millora en la lluita contra el frau fiscal, que podria arribar a uns 1.000 milions d'euros addicionals del pressupostat.

Espanya també defensarà els esforços fets en els darrers anys per reduir el dèficit, el sanejament del sector bancari emprès al país (inclòs el "rescat bancari" de més de 41.000 milions d'euros), així com la bona deriva de l'economia espanyola. El ministre va assegurar que inclourà aquests arguments, entre d'altres, en les seves al·legacions que preveu presentar demà a Brussel·les dins el procés que ahir es va posar en marxa per multar el país per haver incomplert els seus compromisos sobre reducció del dèficit.

Els socis d'Espanya van coincidir amb la Comissió Europea (CE) en què aquest país, i Portugal, no van prendre les accions necessàries l'any passat per contenir el seu desviament tal com havien pactat, de manera que ara l'executiu comunitari haurà de proposar una sanció per a cada país, un procés que el ministre espera que sigui "ràpid".

La multa pot suposar la suspensió de part dels fons estructurals i d'inversió europeus i una sanció econòmica d'un màxim de 0,2% del PIB 2200 milions d'euros en el cas espanyol- o un mínim de zero euros, opció en què De Guindos va assegurar que confia.

"Seria una paradoxa que a l'economia que millor comportament està tenint en temps d'incertesa mundial i espanyola se li posés una multa, per això estic convençut que no" serà així, va dir el ministre espanyol en funcions. Una vegada que la Comissió Europea presenti la seva proposta de sanció, aquesta ha de ser recolzada pels socis de l'eurozona en deu dies.

Aquesta decisió obrirà la porta, a més, al fet que Brussel·les presenti una nova via fiscal per a Espanya -a finals de juliol, segons espera De Guindos- amb els objectius de reducció de dèficit que ha d'assolir aquest any i el següent, en què s'espera que li exigeixi que redueixi el seu desviament per sota del màxim europeu del 3%.

El ministre alemany de Finances, Wolfgang Schäuble, va assegurar que l'aplicació de les regles de disciplina fiscal a Espanya i Portugal no té com a objectiu "castigar" aquests dos països, sinó "incentivar-los" a complir amb els objectius de dèficit.

Es tracta, va precisar el ministre alemany d'"evitar incentius erronis perquè els països actuïn i facin el que han de fer", va dir Schäuble, que va subratllar que si "apliquen ràpidament mesures eficaces per encarrilar en el que queda d'any el desviament del dèficit, llavors es pot aixecar la suspensió dels fons europeus a partir l'1 de gener de 2017", i no en perdrien cap.