El cap de files del Partit Demòcrata Català (PDC) al Congrés dels Diputats, Francesc Homs, ha comparegut aquest dimecres després d'haver-se vist amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i -tal i com ha explicat- haver parlat amb dirigents de la resta de grans formacions de l'Estat. Homs ha confirmat que va traslladar dimarts a Rajoy la seva negativa a col·laborar en la seva investidura, però també ha explicat que veu els partits "atrinxerats" i "sense bellugar-se", i que això li fa preveure que l'Estat va camí "d'unes terceres eleccions".

Per evitar-ho, Homs ha "demanat formalment" al candidat del PSOE, Pedro Sánchez, que "no es resigni a estar a l'oposició i prengui la iniciativa" per conformar "una alternativa a Rajoy". En aquest sentit, s'ha ofert al socialista per "parlar i negociar" la seva possible investidura, i tot i afirmar que portaria "condicions" a les converses perquè el PDC participi de l'acord.

Així, malgrat assegurar que ell defensarà "el que portava al programa electoral" i que el referèndum d'independència és "essencial" per al PDC, ha evitat situar la consulta com una línia vermella. "No seria creïble que fes aquest plantejaments a Pedro Sánchez si li posés condicions de sí o sí", ha sentenciat.