El president del Govern, Mariano Rajoy, ha advertit avui, després de constatar el "no" socialista a facilitar que segueixi governant, que encara que ell vol acudir a una sessió d'investidura, si no té la certesa que prosperi, obriria una reflexió amb altres partits per buscar una sortida.

Rajoy ha exposat aquesta intenció en la seva compareixença davant els periodistes després de la reunió que ha mantingut al Congrés amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez, i amb la qual ha tancat la seva primera ronda de contactes ("molt il·lustrativa", ha dit) per aconseguir suports per a la seva investidura.

Pensa seguir mantenint-los, però ja sobre la base d'un document titulat "Programa per al Govern d'Espanya" que ha lliurat en mà a Sánchez i que ha enviat als líders d'altres partits.

Es tracta d'una proposta que recull gran part del programa electoral del PP i que ha dit que està fonamentada en els valors constitucionals i en el consens del projecte europeu, que té l'objectiu bàsic d'afermar la recuperació econòmica i donar resposta a reptes de futur, i que és "moderada i oberta al diàleg i als pactes".

Amb aquest document espera avançar cap a una sessió i investidura a la qual té interès a presentar-se. "Tinc interès a governar. Jo vull governar i tinc la responsabilitat d'intentar-ho", ha afegit.

Però ha advertit del que pot ocórrer si no la té garantida: "Si jo tingués la certesa total que era impossible ser investit, obriria un període de reflexió amb la resta dels grups polítics per veure si tindrien intenció de donar sortida a la situació".

No obstant això, a l'espera de conèixer la posició de cada grup, ha reiterat les seves intencions: "Jo estic disposat a mullar-me i governar siguin quines siguin les circumstàncies. Tinc molt clar què és el que cal fer i vaig a seguir donant la batalla".

Després de l'anunci d'avui de Ciutadans que els seus diputats s'abstindrien en una segona votació a la seva investidura, ha recordat que això no és suficient perquè ell governi si el PSOE vota en contra.

El que creu que cal evitar costi el que costi és repetir les eleccions "de cap de les maneres" perquè seria "un disbarat" i "una bogeria", ja que Espanya necessita al més aviat possible un nou govern per afrontar decisions consensuades com el sostre de despesa o els pressupostos del proper any.

Per això advoca per que hi hagi govern a la fi de juliol o, més aviat, a principis d'agost.

Per la seva banda, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha assegurat que "a dia d'avui" el seu partit votarà en contra de la investidura del cap del Govern en funcions, Mariano Rajoy, al que ha animat a obrir una negociació "seriosa" amb els seus "aliats naturals", però sense comptar amb els socialistes.

Sánchez ha comunicat aquesta postura a Rajoy durant la reunió que han celebrat al Congrés, en la qual el líder socialista ha garantit que el PSOE "farà tot el possible" perquè hi hagi govern i evitar unes noves eleccions, encara que sense obrir la porta a una abstenció, com sí ha fet Ciutadans.

En la seva compareixença davant els mitjans al final de la trobada, Sánchez ha fet veure a Rajoy que la investidura i la governabilitat "van de la mà" i que "una cosa no pot ser sense l'altra".

Sánchez ha considerat preocupant que dues setmanes després de les eleccions, Rajoy no hagi obtingut el respatller de cap altre grup, per la qual cosa li ha animat a obrir una negociació "seriosa" basada "en propostes i no en amenaces i xantatges".

Després de recordar que el PSOE sempre va a estar disposat a parlar dels grans assumptes d'Estat, ha deixat clar que "no va a negociar gens" amb Rajoy en relació amb la investidura.

"Dialogar, tot el que vulgui, però la posició del PSOE és coneguda", li ha advertit.

Davant la insistència dels mitjans a preguntar-li com s'eviten les urnes si no es facilita la reelecció de Rajoy, Sánchez s'ha mantingut ferma en què no és responsabilitat del PSOE.

"Si hi ha un risc de terceres eleccions és perquè hi ha hagut segones eleccions. El PSOE va ser el que més va fer perquè no les hi hagués", ha recordat Sánchez després de defensar la "autonomia política" del seu projecte.

D´altra banda, Sánchez ha animat el president en funcions a seguir parlant amb el portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, per resoldre el problema de Catalunya i li ha dit que per a això cal obrir en la pròxima legislatura la ponència de reforma constitucional.