El president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, va renunciar ahir a aspirar a ser coordinador del nou Partit Demòcrata Català (PDC) i va deixar via lliure així al tàndem format pel diputat i exalcalde de Fonollosa David Bonvehí i la portaveu de CDC Marta Pascal, que ahir mateix anunciaven una candidatura ja aplaudida per diversos sectors.

Si bé a la cúpula del partit no es coneixen de moment rivals al tàndem Artur Mas i Neus Munté com a president i vicepresidenta, el panorama és més agitat en el segon nivell, la direcció executiva nacional. Els ulls estaven ahir posats en el moviment de Jordi Turull, una persona ben valorada des de la direcció de l'antiga CDC, però que no despertava tan entusiasme entre algunes famílies que reclamen renovació de cares. Després d'una reflexió, Turull va comparèixer als passadissos del Parlament per confirmar que no es presentava: "aquest partit nou ha de començar molt fort des del minut zero i això requereix generositat per part de tothom", va afirmar. Turull va dir que no pretén ser "part del problema", perquè a ell li ha agradat sempre "formar part de la solució", pel que va dir prendre aquesta decisió "molt convençut", sense posar "condicions" ni demanar res a canvi, i en cap cas per pressions de ningú. "A la vida i la política m'ha mogut sempre molt més el fer que el ser i, per tant, la meva decisió és absolutament coherent amb aquesta filosofia de vida", va afegir Jordi Turull.

Tot seguit, David Bonvehí i la també diputada Marta Pascal anunciaven a Twitter que es presenten a les primàries com un tàndem, el primer com a coordinador executiu i la segona com a coordinadora general. La candidatura ha de contenir 10 noms més que es negocien entre les corrents i famílies abans que avui a les 8 del vespre expiri el termini per presentar les llistes. Llibergència, Generació i Llibertat i Moment Zero, tres corrents de l'antiga CDC que propugnaven la renovació de cares, ja van expressar ahir mateix el seu suport a la candidatura que lideren Marta Pascal (Vic, 1983) i David Bonvehí (Fonollosa, 1979) i negocien possibles incorporacions.

Un dels integrants de Moment Zero és el president de l'Associació de Municipis de Catalunya, Miquel Buch, qui sonava per a la candidatura de Jordi Turull però que, després de la seva renúncia, estava ahir en converses amb Pascal i Bonvehí per a una possible incorporació, encara que a última hora d'ahir va trascendir que no es presentaria, segons fonts consultades per ACN.

Més Catalunya Central?

En aquesta candidatura, amb un gran pes entre alcaldes de diferents territoris del país, també hi podrien figurar, segons algunes travesses, els batlles d'Igualada, Marc Castells, i el de Sallent, David Saldoni, a més de la diputada igualadina Maria Senserrich.

A part del tàndem Pascal-Bonvehí, han expressat la voluntat de liderar la direcció del PDC la plataforma de l'exconseller Germà Gordó i la del líder de Reagrupament, Ignasi Planas, sense perjudici que hi pugui haver confluències entre els sectors.

Una altra posició que pot estar competida és la presidència del Consell Nacional, que es vota per separat i a la que es pot presentar qui vulgui sense estar vinculat a les candidatures de la direcció.

Un dels noms que havia sonat com a possible candidat és l'excoordinador de CDC i conseller Josep Rull, però després dels esdeveniments d'ahir es perfila Jordi Turull per al càrrec.

Després de la seva renúncia, Turull va rebre mostres de suport de la consellera Neus Munté, aspirant a vicepresidenta del PDC: "Les mostres de generositat escassegen. La bona política, la que transforma, és coratge i és arremangar-se sempre. Impecable".