Un menor ingressat en un centre hospitalari i cap afectat a la Unitat de Cures Intensives (UCI) és l´últim balanç que ha fet públic aquesta tarda el departament de Salut sobre el nombre de casos d´enterovirus amb afectació neurològica en infants. En total, en les últimes setmanes s´han detectat 105 casos, i segons el comunicat de Salut, la gran majoria evolucionen favorablement. Es manté activada la taula de seguiment i el protocol de detecció i tractament precoç que les autoritats sanitàries catalanes van posar en marxa arran d´un nombre excepcional de casos d´infecció.

Els enterovirus són un tipus de virus que circulen àmpliament entre la població. Majoritàriament produeixen quadres lleus (febre, erupcions cutànies o quadre respiratori) i sovint les infeccions són asimptomàtiques. La major part d´infeccions per enterovirus no provoquen alteracions neurològiques i, si ho fan, solen ser quadres lleus. El Departament de Salut recomana fer vida normal, i només en cas de febre, evitar que els menors assisteixin als casals, als esplais d'estiu, a les colònies o a les escoles bressol.

Les infeccions per enterovirus es transmeten fonamentalment per via fecal-oral i respiratòria. Per tant, es recomana reforçar mesures higièniques que ja són habituals: rentar-se freqüentment les mans amb aigua i sabó o solucions alcohòliques, especialment després d´anar al lavabo i canviar bolquers. També s´aconsella tapar-se la boca i el nas amb un mocador d´un sol ús en cas d´esternut, o bé amb la part interna del colze però mai amb les mans, ja que és la via de contagi de virus a d'altres persones.

Salut recorda que cal portar els menors al pediatre quan presentin alguns dels símptomes que s´associen a l´afectació neurològica en el context de la infecció: tremolors, sacsejades, debilitat, dificultat per empassar o somnolència molt marcada, generalment acompanyat de febre.