La Guàrdia Civil va detenir ahir l'interventor i el secretari de l'Ajuntament de Lloret de Mar (Selva), en una operació en la qual el jutge indaga si el propietari del grup GBI, també arrestat, va fer abundoses donacions a la fundació Catdem, de CDC, a canvi d'adjudicacions irregulars.

Segons van informar fonts pròximes al cas, en l'operació, que continua oberta, el titular del jutjat d'instrucció número 2 de Blanes investiga una suposada trama d'adjudicacions milionàries de serveis, aparentment preparades a mida, en benefici del grup GBI.

El propietari de la companyia, Gustavo Buesa, que ahir va ser detingut, és un dels principals donants de la Fundació Catdem, afí a CDC, i segueix imputat per l'Audiència Nacional per presumpte pagament de comissions il·legals a Jordi Pujol Ferrusola, amb qui comparteix alguns negocis.

En l'operació, en què es va registrar la seu de GBI i l'Ajuntament de Lloret, es van detenir tant Buesa, que avui passarà a disposició judicial, com el secretari municipal i l'interventor del consistori, que van quedar en llibertat en espera de ser citats per la justícia pròximament. Segons la Fiscalia Anticorrupció, que coordina el dispositiu, la investigació se centra en la contractació suposadament irregular per part de l'Ajuntament de Lloret de Mar, un tradicional feu de CiU i ara de CDC, a empreses del grup GBI per serveis relatius a la recollida d'escombraries i neteja de platges i de gestió i obres del Centre de Tractament de Residus Municipals. La Guàrdia Civil sosté que aquestes suposades irregularitats s'estenen "a escala provincial o fins i tot autonòmica" i que s'investiga també si van poder haver donat lloc a "abundoses" donacions a favor de determinades fundacions.

Fonts de la investigació van precisar que les sospites se centren en les donacions que Buesa ha fet els últims anys a la fundació Catdem, vinculada a CDC, i que el mateix empresari ha reconegut públicament perquè es defineix com a "catalanista i demòcrata". En una compareixença a la comissió d'investigació del Parlament sobre el cas Pujol, Buesa va admetre el març del 2015 que havia dut a terme diversos negocis amb Jordi Pujol Ferrusola, a Mèxic i a Tivissa, i que havia fet donacions a la Catdem, a més de concedir un préstec de 50.000 euros a UDC -els antics socis de Convergència en la desapareguda coalició CiU-.