El president del govern en funcions, Mariano Rajoy, estudia la data del 2 d'agost per l'inici de la sessió d'investidura si rep l'encàrrec del rei, amb la qual cosa el 3 d'agost seria la primera votació, per la qual es requereix majoria absoluta. D'aquesta manera, la segona votació d'investidura, que ja només requereix majoria simple, és a dir més vots a favor que en contra, seria el divendres 5 d'agost. Aquest és el calendari que maneja Rajoy i que va comentar el president en una conversa informal amb periodistes al Congrés dels Diputats.

Aquest calendari implicaria que si el cap de l'executiu en funcions es presentés a la investidura i no prosperés ni el 3, ni el 5 d'agost, ni tampoc ningú aconseguís els suports suficients en els dos mesos següents, es convocarien immediatament eleccions, que se celebrarien el dia 27 de novembre.

Ara per ara, Rajoy no té els suports suficients per ser investit ni per majoria absoluta ni per majoria simple, ja que només té confirmat el suport dels 137 diputats del PP i l'abstenció dels 32 de Ciutadans en aquesta segona votació.

La data del 2 d'agost és la que fa anar Rajoy a l'espera de l'evolució de les negociacions que mantingui amb altres partits per intentar arribar a un acord després que tanqués ahir una primera ronda de contactes amb el líder del PSOE, Pedro Sánchez .

Després d'aquesta reunió, Rajoy, en una compareixença davant la premsa, va advertir que si no comptés amb els suports suficients per ser investit, no podria donar-se per fet que acudiria de totes maneres a la investidura i s'obriria un període de reflexió amb els dirigents d'altres partits. En la seva conversa informal amb els periodistes va aclarir que el fet que no tingués garantida la investidura no implicaria que no hi assistís. Però sí que cridaria els representants d'alguns partits abans de la votació per analitzar la situació.

Rajoy preveu que la ronda de consultes del rei amb els representants dels partits no comenci abans del 26 de juliol, ja que d'aquesta manera es respectaria el termini de cinc dies que fixa el Reglament del Congrés per a la formació dels grups parlamentaris des de la constitució de les Corts de la nova legislatura el dia 19 de juliol.

Per la seva banda, fonts del PP van subratllar que cal esperar a aquesta ronda per conèixer si el rei encarrega a Rajoy que intenti la investidura, tot i que recorden que després d'aquestes converses Felip VI pot decidir també no encarregar a ningú que ho intenti de moment.