La Fiscalia del Tribunal Suprem considera que no hi ha prou indicis per iniciar una investigació penal contra el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, per les seves converses amb el llavors cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso.

Es tracta de les converses gravades al despatx del ministre a l'octubre del 2014 en les quals tots dos parlen de possibles investigacions a dirigents de partits independentistes catalans, com Felip Puig o Francesc Homs.

La Fiscalia del Suprem ha analitzat les denúncies presentades contra el ministre -que és aforat- per prevaricació, revelació de secrets i malversació de cabals públiques.

Segons el seu parer, del contingut de les converses difoses pel diari digital Público i que aquell diari va lliurar a la Fiscalia, "no es desprenen prou indicis per iniciar una investigació penal per preconstitució falsa de proves, per prevaricació administrativa ni pels restants tipus penals".

La Fiscalia del Suprem ha remès les actuacions a la Fiscalia Provincial de Madrid perquè estudiï si De Alfonso ha pogut cometre un delicte de revelació de secrets i a la Fiscalia Provincial de Barcelona per si hauria pogut incórrer en malversació de cabals públics.

De Alfonso va ser apartat pel Parlament de Catalunya del càrrec de director de l'Oficina Antifrau de Catalunya per un "greu incompliment dels seus deures i obligacions" arran de la publicació d'aquestes gravacions.

En relació a les gravacions, el vicepresident del Govern català, Oriol Junqueras, va acusar ahir el PP de "recargolar l'Estat de dret" amb les seves "maniobres" contra els partits independentistes des del ministeri de l'Interior, "conspirant, fabricant proves falses i inventant-se fraus". Junqueras va llançar aquesta acusació contra el PP en resposta a una interpel·lació plantejada pel portaveu del grup popular al Parlament, Enric Millo, que prèviament havia retret al Govern en persistir a construir "estructures d'estat" quan el Tribunal Constitucional les ha declarat com a inconstitucionals.

Millo, que va reclamar "un canvi de rumb" al Govern per deixar d'impulsar un full de ruta "que és un gran engany" i "una tirania", va instar també Junqueras a pensar més a "abaixar els impostos que a construir estructures d'Estat".

El vicepresident i conseller d'Economia va considerar que el procés independentista i les estructures d'estat s'han convertit des de fa temps "en el monotema del PP" i va advertir a Millo que "tot el que ens ha dit a nosaltres li ho podem dir al seu partit". "Com ens pot dir que recargolem l'Estat de dret un partit com el Partit Popular que té un ministre de l'Interior que es dedica a conspirar contra els partits independentistes, a aixecar proves falses i a inventar-se fraus?", es va preguntar Junqueras.