El Partit Demòcrata Català no podrà ser inscrit amb aquest nom en el registre de partits del ministeri de l'Interior atès que la seva denominació indueix a confusió amb la d'una altra força política. Fonts d'Interior van explicar que des del 31 de juliol del 2015 consta en el registre la inscripció del partit Demòcrates de Catalunya, presentada el 14 de juliol d'aquell any per tres promotors. Aquest és el motiu pel qual, mesos després, es va rebutjar la inscripció del Partit Demòcrata de Catalunya (PA.DE.CA), impulsat pels promotors d'un altre partit, el Bloc Democràtic Nacional.

El Registre de partits va demanar als impulsors el canvi de la seva denominació a causa de la inscripció prèvia de Demòcrates de Catalunya i, com que no va ser atès aquest requeriment, l'expedient va ser arxivat per caducitat el 14 d'abril del 2016. La llei de partits polítics determina que no poden tenir una denominació que, per coincidir amb la d'un partit inscrit prèviament, indueixi a confusió. En concret, en el seu article 3.1 estableix que "la denominació dels partits no podrà incloure termes o expressions que indueixin a error o confusió sobre la seva identitat o que siguin contràries a les lleis o els drets fonamentals de les persones. A més, no podrà coincidir, assemblar-se o identificar-se, ni fonèticament, amb la de cap altre partit prèviament inscrit en el Registre".

Tant el Tribunal Constitucional com el Suprem van avalar aquest precepte, donada la rellevància que té el nom d'un partit polític per ser el signe amb el qual es presenta a la societat i és reconegut pels ciutadans, van reiterar les mateixes fonts d'Interior.

La presentació

Paral·lelament a totes aquestes revelacions, el Partit Demòcrata Català va presentar igualment el nom del partit a Interior i actualment està en espera d'una resposta per part del registre de partits del ministeri de l'Interior després de presentar aquesta primera sol·licitud d'inscripció. A partir d'aquí, s'obre un procediment que hauria d'acabar amb una resolució d'inscripció i, per tant, al PDC li cal tenir paciència i restar en espera fins a rebre una resposta oficial per part dels del registre.

La portaveu de CDC i candidata a coordinadora general del PDC, Marta Pascal, va afirmar ahir que seguiran "defensant" el nom de la nova formació, i va explicar que no es desistirà en la voluntat d'inscriure'l, malgrat no saber quina serà la resposta oficial d'Interior. Pascal va recordar que el nom sorgeix d'una votació de la militància del congrés fundacional i, a en espera de la comunicació del Ministeri, va evitar "especular" sobre què succeirà, però va remarcar que el registre de partit és "molt viu" respecte als noms. "Estem tranquils, tenim clar el mandat -del congrés fundacional-, i des de la nostra candidatura hem de seguir defensant que això es pugui inscriure en aquests termes i no en uns altres", va afirmar la portaveu. La també diputada de Junts pel Sí va assegurar que sempre ha existit a CDC i al nou PDC la "voluntat de col·laboració" amb els "companys" de Demòcrates de Catalunya, que formen part del mateix grup parlamentari a la cambra catalana.

Un possible consens

El candidat a coordinador general del Partit Demòcrata Català i líder del grup de Reagrupació, Ignasi Planas, va proposar a la seva oponent de partit, Marta Pascal, anar junts a una reunió amb Antoni Castellà, portaveu polític de Demòcrates, per tal de solucionar el conflicte sobre el tema del nom.

En declaracions, Planas va titllar d'"impresentable" el fet que hagin aparegut informacions del ministeri de l'Interior quan encara no s'ha resolt el procediment i sense cap decisió definitiva sobre això. Malgrat les especulacions, però, va apostar perquè el nou partit "prengui la iniciativa" i comenci a construir els ponts i traçar els contactes amb Demòcrates.

Per la seva banda, el portaveu de Demòcrates de Catalunya, Antoni Castellà, va afirmar ahir que és "just" que el ministeri de l'Interior no permeti registrar el Partit Demòcrata Català, encara que és també una situació "desagradable" a la qual no s'hauria d'"haver arribat mai". En declaracions a Rac1, Castellà va assenyalar que, la situació es podria haver evitat.

El portaveu de Demòcrates -partit aliat a CDC i ERC dins de Junts pel Sí al Parlament- va assegurar que no han presentat cap tipus de denúncia, i que l'únic que van fer, des de ja fa uns dies, va ser consultar al registre si hi podia haver risc de "confusió". Castellà va assegurar que la formació de Demòcrates és l'únic grup "en tot el registre que hi ha de partits a l'Estat" amb aquest nom, i va descartar "rotundament" de canviar-lo.