El grup de Junts pel Sí (JxS) al Parlament de Catalunya aposta per les "vies democràtiques d'unilateralitat", que ara ha de liderar la ciutadania, en el cas que l'estat espanyol persisteixi en la seva actitud negativa davant la reivindicació independentista de Catalunya, i demana al Govern que destini recursos suficients per a un debat plural.

Junts pel Sí ha presentat les seves conclusions sobre la comissió parlamentària d'estudi del procés constituent, el termini de registre del qual finalitza avui abans del seu debat dilluns que ve, i després de quatre mesos de treball d'una comissió en la qual han participat diferents experts, com politòlegs o constitucionalistes.

En el seu text de conclusions, Junts pel Sí constata la "singularitat de l'actuació" de l'estat espanyol, "contrari a donar una sortida democràtica" a l'anhel de la "majoria" de la societat catalana i, en aquest sentit, defensa que les "diferents sensibilitats" donin una "solució de consens" si es manté aquesta actitud fins al final del procés.

Així, i després de recalcar que l'estat "no ha volgut donar una sortida democràtica a la legítima aspiració de bona part de la societat catalana", Junts pel Sí defensa que, paral·lelament al debat constituent, cal posar també a debat "les vies democràtiques d'unilateralitat" en el cas que l'"estat segueixi amb el mateix criteri una vegada acabat el debat constituent".

Una vegada finalitzada aquesta primera etapa de la comissió d'estudi del procés constituent, JxS argumenta que cal iniciar ara l'etapa del "debat ciutadà", amb l'ajuda del Govern fent una labor de "divulgació" i de "pedagogia" i aportant els recursos necessaris perquè sigui "transversal, plural democràtic i obert", i del Parlament de Catalunya, fent seguiment de l'actuació de l'executiu català i "avalant políticament" el debat del procés.

Per donar compliment a això, el grup majoritari del Parlament de Catalunya proposa la creació d'una comissió de seguiment del debat participatiu per "avaluar el mandat" a l'executiu català.

Junts pel Sí recorda en les seves conclusions que els experts han coincidit en la necessitat que el debat constituent estigui avalat per les institucions, però que ha de ser "dissenyat i conduït" per la societat civil.

En aquest sentit, s'advoca per l'inici del debat constituent, en el que la ciutadania pugui "conèixer, deliberar, debatre i fer propostes sobre la societat que anhelem", les conclusions del qual hauran de ser "sotmeses a consideració de les institucions", a les que "vincularan a l'hora d'iniciar el procés constituent".

El grup de la CUP al Parlament considera, en les seves conclusions dels treballs de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, que hi ha d'haver un referèndum unilateral a Catalunya per activar la "desconnexió" de l'Estat i abans de la convocatòria d'una "assemblea constituent".

La CUP va fer públiques ahir les seves conclusions sobre els treballs de la Comissió d'Estudi del Procés Constituent, en acabar el termini màxim per presentar-les, i tenint en compte que dilluns seran debatudes i votades.

La CUP sosté que "no hi ha cap marge d'acció per al reconeixement del dret a decidir del poble català dins del marc jurídic constitucional i legal espanyol", per això "l'única manera possible d'exercir aquest dret -argumenta- és per la via de la desconnexió i l'activació unilateral d'un procés constituent propi".

Amb aquesta finalitat, la CUP proposa crear una altra comissió parlamentària, però no d'estudi sinó de "seguiment" del procés constituent, sota la premissa que "els poders públics catalans dotaran del finançament necessari les diferents fases" de l'esmentat procés, i que "cap de les decisions" que s'adoptin "serà susceptible de control, suspensió o impugnació per part d'altres poders, jutjats o tribunals".