L'Audiència Nacional es queda el cas dels diners dels Pujol a Andorra

L'alt tribunal es considera competent perquè el delicte s'hauria comès fora del territori estatal

16.07.2016 | 00:00
Jordi Pujol Ferrusola, en la seva compareixença al Parlament
Jordi Pujol Ferrusola, en la seva compareixença al Parlament

L'Audiència Nacional ha decidit quedar-se amb el cas contra la família Pujol pels diners que ocultava a Andorra, ja que en situar els presumptes delictes al Principat és el tribunal competent per investigar-los.
Així ho ha decidit la Sala penal de l'Audiència Nacional, que ha rebutjat un recurs de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català, en contra de la decisió el desembre passat del jutge d'aquest tribunal José de la Mata d'acceptar la competència per investigar el cas, que fins a aquell moment el portava un jutjat de Barcelona.
Segons la secció tercera, l'Audiència és la competent per investigar els possibles delictes de la família Pujol (blanqueig, associació il·lícita, delicte fiscal i corrupció entre particulars) perquè considera que el gros de l'activitat delictiva es va cometre a Andorra, "sense perjudici que els fons tinguessin el seu origen primari a Espanya".
És en el Principat, diu el tribunal seguint els criteris de la Fiscalia, on la família ocultava els fons de procedència dubtosa (l'expresident Jordi Pujol va al·legar que eren d'una herència, però els investigadors sospiten que provenien de comissions il·legals), i després el primogènit els repartia entre els germans Pujol en els seus comptes també d'Andorra.
Així, la família Pujol constituïa "una associació il·lícita organitzada a Andorra, mantinguda en el temps, i que tenia com finalitat l'ocultació i el posterior aflorament de fons d'origen desconegut mitjançant la constitució, entre d'altres mitjans, de fundacions amb persones interposades per donar opacitat sobre la veritable titularitat d'aquells", afegeix.
"Els comptes bancaris es van obrir a Andorra, els ingressos de diners, ocultant el seu origen, es realitzen mitjançant ingressos en efectiu, les disposicions es fan també en efectiu, figuren apunts en aquests comptes que des del punt de vista bancari corresponen a operacions de compensació", detalla el tribunal reproduint els arguments del fiscal. Aquesta última maniobra, afegeix, perseguia "disposar dels fons mantenint la seva opacitat, però aconseguint així el seu objectiu: el gaudi dels mateixos". Segons les dades enviades a la justícia espanyola per Andorra, el primogènit dels Pujol va ingressar 31,8 milions d'euros d'origen desconegut en comptes seus i de la seva dona en diferents divises, com pessetes, euros, dòlars americans i marcs alemanys.
Després, repartia aquests diners entre els seus germans Oleguer, Oriol, Josep, Pere, Mireia i Marta (tots ells investigats a l'Audiència Nacional) mitjançant transferències als seus comptes també del Principat.
Els investigadors sospiten que les "ingents" quantitats de diners que van moure els set germans Pujol i els seus pares a Andorra van poder respondre a comissions il·legals a canvi d'adjudicacions públiques.
Segons el tribunal, "l'activitat bàsica es porta a terme a l'estranger i no al nostre país" i, a banda de tenir comptes a Andorra, es van valer també de "diverses societats i productes financers a l'estranger, a més de a Espanya".
Per això arriba a la conclusió que es tracta d'un delicte comès per un espanyol fora del territori nacional de manera que el cas és competència de l'Audiència Nacional.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Arreu

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

Crespo creu que la seva mala relació amb Fraga va perjudicar Correa

El número dos de Gürtel, Pablo Crespo, va opinar que el fet que Francisco Correa el fitxés el...

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

El Govern vol augmentar el control a les policies locals

Interior planteja que els agents municipals comparteixin numeració amb els Mossos, però no una...

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

Iglesias: ´hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora´

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'"oposició real"

Enllaços recomanats: Premis cinema