El govern central va advertir ahir que, a l'espera de la decisió final dels grups sobre la reelecció de Mariano Rajoy com a cap de l'executiu, una investidura fallida seria un pas clar cap a la repetició de les eleccions.

"Unes eleccions no les vol ningú, i una investidura fallida és el pas més clar cap a unes terceres eleccions que són indesitjables i pernicioses", va avisar en nom de l'executiu la seva vicepresidenta, Soraya Sáenz de Santamaría, en la conferència de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres.

En la reunió va considerar "raonable" i "assolible" la data del 2 d'agost perquè s'iniciï la sessió d'investidura, tal com estudia Rajoy. Però perquè això sigui possible, la vicepresidenta ha apel·lat a la responsabilitat dels partits per tal que interpretin correctament el "clar" resultat de les eleccions del 26 de juny.

Per aconseguir la investidura de Rajoy va assegurar que el PP està obert a parlar sobre el seu programa de govern amb altres forces, com PSOE i C's, buscar punts de trobada i fer concessions.

En aquest programa de govern, que ha qualificat d'"una primera aproximació", va dir que s'ha tractat de potenciar aquells aspectes que poden servir per a l'enteniment. Respecte a la possibilitat d'una reunió a tres entre Mariano Rajoy, Pedro Sánchez i Albert Rivera, va assenyalar que seria bo conèixer la posició del líder del PSOE al respecte. A Sánchez es va remetre també en plantejar-li si creu que ha descartat totalment intentar la seva investidura. No obstant això, va insistir que els espanyols han deixat molt clara quina és la seva opció preferida, fins i tot amb més marge que el 20-D, quan ha recordat que, amb més escons dels grups que podrien donar el seu suport a Sánchez, no va ser possible aquesta alternativa.

A més, va considerar que aquest dubte semblava haver quedat aclarit després de l'última reunió del Comitè Federal del PSOE, encara que ha precisat que a ella no li correspon interpretar les decisions dels òrgans de direcció d'altres forces polítiques.

La possibilitat que Rajoy es presenti a la seva investidura encara que no tingui els suports suficients no ha estat aclarida pel mateix president en funcions, però fonts del Partit Popular van expressar ahir el seu convenciment que farà aquest pas amb independència que no la tingui assegurada.

Per part del PSOE, la presidenta andalusa, Susana Díaz, va demanar respecte per a Sánchez en les negociacions per a la governabilitat i va vaticinar que hi haurà problemes per formar un executiu amb estabilitat.

"Si s'està muntant la de Déu per investir el president, podem imaginar-nos per arribar a la governabilitat", va manifestar Díaz.

En aquesta línia, l'exvicepresident del govern Alfonso Guerra va augurar que, al final, "durant el mes d'agost hi haurà un govern molt feble, i una legislatura torturadora o curta". Ho va vaticinar després de reiterar que és impossible que els socialistes "atenguin les dues posicions que mantenen de no facilitar unes terceres eleccions i no facilitar que hi hagi un govern".

I l'expresident del govern José Luis Rodríguez Zapatero va assegurar no tenir dubtes sobre la "capacitat d'integració" de Rajoy per negociar amb els altres partits i arribar a un pacte de govern, tot i que ha remarcat que és ell qui ha de "suar la samarreta, seduir i crear l'escenari adequat" per arribar a aquest acord.

Des de C's, el seu líder a Andalusia, Juan Marín, va instar el PSOE que "no tiri pilotes fora, es defineixi i no traslladi la pressió" al seu partit respecte a la investidura i la formació del nou govern.