Fa un any, molt probablement, l'intent del cop d'estat de divendres a Turquia hauria enxampat en plenes vacances en aquell país més ciutadans de les comarques centrals del que ho pugui haver fet ara.

Els atemptats del juliol i l'octubre passat, amb més de cent morts, i el de final de juny a l'aeroport Atatürk d'Istanbul pràcticament han anul·lat aquest país com a destinació turística, fins al punt que cap de la desena d'agències consultades ahir per aquest diari tenen actualment clients a Turquia, ni tampoc tenen cap viatge contractat per al que queda d'estiu.

Fins l'any passat, Turquia "era una de les destinacions que més es venia als estius, perquè era relativament econòmica i relativament propera", van explicar ahir fonts de Viatges Masanés de Manresa. En aquesta agència se solien contractar una desena de viatges cap a aquell país cada estiu, però aquesta temporada "la demanda ha caigut en picat, i no se n'ha venut cap, ni en vols ni en creuers, perquè les mateixes navilieres han canviat les parades". L'únic que hi ha són alguns vols que hi fan escala: uns clients tornen demà [avui per al lector] d'Etiòpia, i altres tenen previst fer-hi escala la setmana que ve.

Una cancel·lació a Berga

La demanda ha baixat tant "que, si no és de gent que viatja pel seu compte", el turisme se n'haurà ressentit molt, van apuntar des de Viatges Minorisa, "perquè la gent va tenint por i busca destinacions més segures". De les agències consultades per aquest diari, només en un cas, a Viatges Pedraforca de Berga, hi va haver un client que havia d'haver marxat ahir a Turquia i va decidir canviar el vol després de l'intent del cop d'estat, segons van explicar en aquesta agència: "ell mateix ens va demanar que l'aviséssim si vèiem que passava alguna cosa".

Sovint, són les mateixes agències les que ja d'entrada recomanen altres països al client. A Monviatges, de Manresa, "això ve de fa mesos, però sobretot es nota arran de l'últim atemptat a l'aeroport Atatürk". La situació és delicada, fins al punt que a El Corte Inglés Viajes de Manresa "fem signar una carta al client que vol viatjar a Turquia, conforme ho fa sota la seva responsabilitat".

Fer escala a Istanbul

Istanbul és l'entrada a Àsia, i funciona com un hub de connexió important per a multitud d'avions que van cap a l'Orient Mitjà, el sud-est asiàtic, el Japó, o fins i tot Austràlia. "Tenim algunes sortides previstes que faran escala a Istanbul, que en principi es mantindran, tot i que després de l'intent del cop d'estat encara s'està molt a l'expectativa de tot", van explicar ahir des de Viatges Viñolas de Manresa, on durant tot el dia van tenir diverses consultes sobre aquesta qüestió, però, com a mínim durant el matí, cap anul·lació. Pius Viatges o Caditravel també tenen viatges contractats amb Turkish Airlines, que faran escala a Istanbul per portar els passatgers a destinacions més llunyanes, tot i que algunes fonts van dir ahir que la por dels atemptats també fa que alguns clients triïn altres companyies com Emirates per viatjar fent escala via Dubai. A l'agència B the travel brand, de Manresa, també van corroborar la importància de l'aeroport d'Istanbul com a nus de connexions, i també la caiguda de la demanda per anar-hi com a destinació final, igual com passa amb Egipte, Jordània o Tunísia: "al Pròxim Orient ara s'hi viatja molt poc. Hi va qui no té por de res ni cap prejudici, però hi ha poquíssima demanda".

Els creuers amb parada a Turquia també ho noten. La mateixa majorista ja fa un temps que desvia els creuers cap a altres ports. Abans era molt freqüent que atraquessin al port d'Istanbul, però davant de situacions de risc com hi ha hagut tot sovint aquest darrer any a Turquia, en lloc d'Istanbul, ara alguns paren a Malta, Sardenya, o les illes gregues", van apuntar ahir des de Totviatges, de Berga.