La comunitat internacional va mostrar ahir el seu suport a la legalitat constitucional a Turquia i va condemnar de forma unànime l'intent de cop d'estat que va succeir en les últimes hores i que, segons les autoritats turques, va fracassar.

L'ONU, els EUA, Rússia, França, Alemanya, el Regne Unit, la UE, Grècia, Espanya, Mèxic, l'Iran, l'Argentina, Veneçuela i Guatemala, entre altres, van defensar el president turc, Recep Tayyip Erdogan, davant l'intent d'una part de les forces armades de derrocar-lo.

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, va fer una crida a respectar els "drets fonamentals" a Turquia i va considerar "inacceptable" la interferència militar en els assumptes d'estat.

El president dels EUA, Barack Obama, per la seva banda va afirmar que "tots els partits de Turquia han de fer costat al govern triat democràticament i evitar qualsevol tipus de violència o vessament de sang". Obama va telefonar al seu secretari d'Estat, John Kerry, que és a Moscou i que va transmetre al seu homòleg turc, Mevlut Cavusoglu, "el suport absolut" dels Estats Units al govern turc i les institucions triades democràticament a Turquia.

Al seu torn, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, també va voler posar-se al costat del govern d'Erdogan: "per descomptat, nosaltres partim que és necessari evitar qualsevol enfrontament sagnant i de solucionar tots els problemes que sorgeixen a cada país en el marc constitucional de forma exclusiva", va dir Lavrov.

En una de les primeres reaccions oficials, l'Alta Representant de Política Exterior de la UE, Federica Mogherini, va urgir a la "moderació i al respecte per les institucions democràtiques", mentre que el president del Consell Europeu, Donald Tusk, va assegurar que la forma amb què Turquia surti de la crisi determinarà el futur de les seves relacions amb la UE. El president francès, François Hollande, va preveure un enduriment de les polítiques d'Erdogan i l'inici d'una represàlia.