L'autor de l'atemptat de Niça, que va matar 84 persones i en va ferir més de 300 amb el camió amb què dijous va atropellar una multitud, havia preparat minuciosament el seu cop i va tenir suport logístic de diverses de les persones que han estat detingudes, segons es va saber ahir. Un dels homes que està arrestat va rebre del tunisià Mohamed Bouhlel un missatge de text en què li deia "porta més armes, porta'n cinc a C", un quart d'hora abans que Bouhlel cometés la matança.

L'SMS va sortir del telèfon mòbil que es va trobar a la cabina del camió on Bouhlel va ser abatut després d'atropellar centenars de persones i on també hi havia la pistola del calibre 7.65 que va utilitzar contra els policies abans que els trets dels agents l'impactessin, segons BFM TV.

Una parella d'albanesos va ser detinguda ahir perquè se sospita que li van proporcionar l'arma, encara que no directament, sinó per mitjà d'un altre dels arrestats, segons va afegir la cadena iTélé. Caldrà veure si coneixien els seus plans criminals.

Els investigadors també investiguen a fons un altre SMS en què el tunisià afirmava que ja tenia "material". En total són set les persones que estan sent interrogades sota arrest per la policia -la seva exdona va ser alliberada ahir al matí sense càrrecs- per aclarir l'abast de les complicitats en aquesta acció, reivindicada pel grup gihadista Estat Islàmic (EI).

Bouhlel va llogar el camió frigorífic a Saint Laurent du Var, prop de Niça, se'l va endur el dilluns i, com s'ha vist a les càmeres de vigilància, va circular-hi dues vegades pel passeig dels Anglesos, dimarts i dimecres, prestant atenció a la zona.

L'atemptat el va cometre dijous a la nit just quan acabaven els focs artificials pels quals s'havien reunit en aquella avinguda unes 30.000 persones. Va emportar-se una de les tanques de seguretat, va evitar els cotxes de policia que bloquejaven el pas per la calçada pujant amb el camió a la vorera i es va llançar en un recorregut mortal d'uns 2 quilòmetres fent ziga-zagues per atropellar el nombre més gran de persones possible. Tres policies alertats per ràdio van sortir-li al pas i van trobar-hi un home amb moto que havia tractat de detenir-lo en un gest heroic. Boulhel va disparar primer amb la pistola, a la qual cosa van respondre els agents, que van efectuar 27 trets fins que el van neutralitzar.

Encara que l'autor -de 31 anys, pare de tres filles i separat recentment- no estava fitxat pels serveis secrets, les autoritats franceses van apuntar aviat el caràcter gihadista de l'atemptat. La tesi s'ha anat precisant els dies posteriors, primer amb la reivindicació d'EI, en què considerava Boulhel un dels seus "soldats". Un perfil que no encaixa amb la imatge que projectava en els seus veïns i les persones properes perquè no seguia els preceptes de l'islam, bevia alcohol i tenia relacions múltiples amb dones.

És veritat que tant un dels membres del seu entorn que està detingut com la seva exdona han explicat que als últims temps havia canviat: es va deixar créixer la barba, va deixar de beure alcohol i defensava tesis extremistes. Això va permetre al ministre de l'Interior, Bernard Cazeneuve, de dir que va tenir una "radicalització ràpida".

La investigació espera establir el vincle que el va fer passar de ser un ciutadà d'origen musulmà però no practicant a un soldat del gihadisme. Mentrestant, Niça recupera de mica en mica la normalitat, submergida en la rutina d'una ciutat turística. La platja situada davant del passeig dels Anglesos torna a tenir banyistes, mentre que a l'escenari de la tragèdia, on persisteixen encara les restes sagnants, segueixen anant-hi persones a recordar les víctimes.

Ahir també es va saber que Bouhlel havia buidat el seu compte bancari la setmana prèvia a l'atemptat, s'havia venut el cotxe i havia declarat la seva radicalització al seu entorn, segons va assenyalar una font propera a la recerca.