El conseller de Cultura, Santi Vila, i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, rivalitzen per presidir el Consell Nacional del Partit Demòcrata Català (PDC) amb propostes perquè aquest òrgan sigui més obert a la militància i doni veu també a les persones crítiques.

Les bases del nou PDC votaran el 22 i 23 de juliol les persones que ocuparan quatre nivells diferents de decisió: la presidència i vicepresidència (es vota en bloc), la direcció de dotze membres, la presidència del Consell Nacional i el Defensor dels associats.

Amb Artur Mas i Neus Munté com a únics candidats a la presidència i vicepresidència, respectivament, i amb la llista de Marta Pascal i David Bonvehí com a gran favorita per a la direcció -l'altra candidatura de Reagrupament té poques possibilitats d'èxit-, la posició més disputada serà la presidència del Consell Nacional, el màxim òrgan entre congressos.

Aspiren a aquest càrrec l'alcaldessa de Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) i presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, i el conseller de Cultura, Santi Vila, a més d'un tercer participant menys conegut, l'exalcalde de Bigues i Riells (Vallès Oriental) Joan Vila Massagué.

Vila ha publicat a les xarxes socials les seves raons per aspirar a aquest càrrec, en les quals al·lega que té experiència, idees i ganes d'ocupar aquest lloc i aposta per un Consell Nacional on càpiguen i s'escoltin les veus "més heterodoxes i crítiques".

El conseller i exalcalde de Figueres, que dóna suport a Pascal i Bonvehí per a la direcció, també afirma que vol superar les divisions d'un partit que, diu, "no pot néixer ideològicament viciat".

De la seva banda, Conesa ha fet públic un document en el qual advoca per un Consell Nacional més participatiu, en el qual els seus membres surtin de la passivitat i siguin més "proactius".

Així, pretén que hi hagi més debat en les sessions d'aquest òrgan, de manera que no n'hi hagi prou amb escoltar els informes de l'executiva, sinó que els membres puguin esmenar les propostes presentades des de la cúpula.

La candidata també vol establir mecanismes perquè siguin els consellers els que puguin presentar propostes per ser debatudes i votades, una atribució que a CDC tenia principalment la direcció.

Conesa proposa també un òrgan més obert a la militància, de forma que pugui elevar propostes al Consell Nacional i defensar-les, fins i tot amb persones que no en siguin membres