La cancellera alemanya, Angela Merkel, va mostrar la seva preocupació davant l'evolució dels esdeveniments a Turquia després de l'intent de cop d'estat de divendres i va exigir a les autoritats del país que respectin l'estat de dret i actuïn amb "proporcionalitat". Merkel va traslladar aquest missatge al president turc, Recep Tayyip Erdogan, en una conversa telefònica en què va destacar el rebuig del seu país i de la Unió Europea (UE) a la pena de mort, incompatible amb les aspiracions d'adhesió al bloc comunitari.

Merkel va traslladar també a Erdogan la seva "profunda preocupació" per l'onada de detencions i destitucions a l'exèrcit, la policia i la justícia. El portaveu de la canceller va recordar a Ankara que entrar a formar part de la UE implica respectar la Convenció Europea dels Drets Humans, va advertir contra la temptació de "venjança" després de l'intent de cop i va qüestionar, per exemple, que el dia després del cop més de 2.500 jutges fossin expulsats dels seus llocs.

Paral·lelament, el Consell de ministres d'Exteriors de la Unió Europea va recordar a Turquia el seu compromís amb l'abolició de la pena de mort com a membre del Consell d'Europa i com a país candidat a l'adhesió, que ha de respectar el patrimoni comunitari.

Els ministres de la UE van destacar també la necessitat de "respectar la democràcia, els drets humans i les llibertats fonamentals i el dret de tothom a un judici just" en ple compliment de la Convenció Europea per a la protecció dels Drets Humans i Llibertats Fonamentals, incloent el protocol 13 sobre l'abolició de la pena de mort.

Per part seva, el general Akin Öztürk, excomandant de les Forces Aèries turques i assenyalat com a líder de l'intent de deposar el govern, va desmentir la seva participació en l'aldarull del passat dia 15 i, fins i tot, va afirmar que va intentar aturar-lo. "No sóc la persona que va dirigir el cop del 15 de juliol del 2016. No sé qui va planejar o dirigir aquest cop", va assegurar el militar en la seva declaració davant la Fiscalia.

Öztürk va afirmar que el dia del motí tenia previst anar al casament de la filla d'un amic i que va haver de cancel·lar aquest pla per motius de treball. Davant el fiscal va explicar que va estar seguint els moviments militars a través de la televisió des de la base de Akinci.

El Ministeri d'Interior de Turquia va anunciar que ha suspès 8.513 oficials de la policia i la gendarmeria, un cos policial militaritzat, per la seva suposada relació amb el fallit intent de cop militar de divendres. Entre els membres de la Gendarmeria afectats per aquesta mesura hi ha 11 generals i 61 coronels.

A més, la policia ha detingut 103 generals i almiralls de les Forces Armades turques sota l'acusació d'haver estat involucrats en l'intent del cop militar. La xifra suposa gairebé un terç dels 356 generals i almiralls que componen la cúpula de les Forces Armades turques. Entre ells es troben els comandants del 2n i 3r exèrcit de les forces terrestres i Öztürk, acusat de ser el cervell del cop.

Incidents a Ankara

Quatre persones, totes elles civils, van morir en tres incidents diferents a Ankara, suposadament en relació amb l'onada d'escorcolls i detencions que viu la capital turca com a conseqüència del cop.