El tunisià Mohamed Lahouaiej Bouhlel, autor de la massacre de dijous passat a Niça, s'havia radicalitzat ràpidament i havia preparat amb antelació el seu atemptat, però fins ara no se li han trobat vincles amb l'Estat Islàmic (EI). El perfil ofert pel fiscal de la República, François Molins, va fer referència al caràcter trastornat i hiperviolent del terrorista, però no va resoldre els dubtes sobre com va poder passar en només uns dies de viure completament allunyat de la religió a convertir-se en un gihadista. "La radicalització pot produir-se més ràpidament quan es dóna en mentalitats pertorbades", va raonar el fiscal.

En les dues setmanes anteriors al crim, Bouhlel va emmagatzemar al seu telèfon mòbil i al seu ordinador imatges de decapitacions de l'EI, de líders gihadistes com Osama bin Laden o Moctar Belmoctar i de la revista Charlie Hebdo, escenari d'una altra matança el gener del 2015.

De l'1 al 14 de juliol, Bouhlel va buscar també sures de l'Alcorà, cants religiosos i informació sobre les recents massacres a Orlando i Dallas (Estats Units) i a Magnanville, prop de París, on un home que havia jurat lleialtat a l'EI va assassinar una parella de policies. En les seves recerques a Internet apareixien termes com "horribles accidents mortals" o "terribles accidents mortals".

Per altra banda, el malestar de la població francesa amb el seu govern per la matança de Niça, encoratjat des de l'oposició amb dures crítiques a les mesures de seguretat, va cristal·litzar en esbroncades i insults contra el primer ministre, Manuel Valls, durant l'homenatge a les 84 víctimes mortals de l'atac.

Si alguns ciutadans ja van esbroncar el comboi presidencial a la seva arribada divendres passat a aquesta ciutat mediterrània un dia després de la tragèdia, Valls va haver d'afrontar un esglaó més en el nivell de disgust ciutadà en el tercer i últim dia de dol nacional decretat després de l'atemptat. Entre esbroncades i xiulets, algunes de les 42.000 persones congregades per a l'homenatge oficial al Passeig dels Anglesos van cridar al primer ministre "assassí", "dimissió" o "cabró", mentre Valls es mostrava impertorbable.

Situació dels ferits

Un total de 74 ferits de l'atemptat de Niça segueixen hospitalitzats, dels quals 28 romanen en estat crític, va anunciar Molins, que va afegir que dels 28 ingressats a reanimació, en queden 19 amb "pronòstic vital reservat".