La ministra de Foment en funcions, Ana Pastor, és a un pas de ser escollida avui nova presidenta del Congrés després de l'acord del PP i Ciutadans per repartir-se la Mesa de la Cambra, davant l'absència -a priori- d'un candidat que aglutini la resta de partits.

De res semblen haver servit els moviments d'última hora de Podem per convèncer el PSOE i els independentistes catalans que donessin suport tots junts a un candidat alternatiu i evitessin que el PP recuperés la tercera autoritat de l'estat.

Durant tota la jornada, Podem va intentar sense èxit que el PSOE acceptés un acord de "reciprocitat" pel qual tots dos donarien suport mútuament al candidat que aconseguís més vots en la primera volta. Els socialistes van rebutjar l'oferta i han anunciat que donaran suport al seu candidat, el fins avui president del Congrés, Patxi López, davant del portaveu d'En comú Podem, Xavier Domènech, proposat per Podem.

El partit de Pablo Iglesias admet, però, que si Patxi López passa a la segona volta i han de triar entre el candidat socialista i Ana Pastor, "al 95 per cent" es veuran obligats a optar per l'antic lehendakari.

Malgrat això, López tampoc podria arribar a ser president sense el suport exprés dels nacionalistes, ja que PP i Ciutadans sumen 169 vots, davant els 156 del PSOE i Units Podem. Per la seva banda, Gabriel Rufián va donar per fet que la ministra de Foment serà avui la nova presidenta del Congrés i va evitar entrar en el "joc" i en la "cerimònia de la confusió, perquè el seu partit no està per fer el paperot ni teatre".

Rufián va descartar també el seu suport al candidat de Units Podem, Xavier Domènech, mentre no tingui els suports necessaris, cosa que no passa en aquest moment.

"Ens agradi més o ens agradi menys, i a nosaltres ens agrada més aviat poc, el PP tornarà a presidir el Congrés", va lamentar.

Excepte sorpreses, el PP tindrà tres membres a la Mesa de la Cambra -una d'elles la presidenta- i PSOE, Units Podem i Ciutadans en tindran dos cadascun.

Ja es coneixen els noms de tots els llocs de la Taula excepte la vicepresidència i la secretaria, que corresponen al PP, candidats que seran anunciats avui per Mariano Rajoy davant el seu grup parlamentari, tot just una hora abans que es votin en el ple. Celia Villalobos, fins ara vicepresidenta primera de la Cambra, i que en el millor dels casos quedaria relegada a la Vicepresidència tercera, va reconèixer que acatarà la decisió del líder del partit.

Més enllà d'aquest encaix, el PP es garanteix una majoria de bloqueig al costat de Ciutadans en aquest important òrgan del Congrés, que serveix de filtre de totes les iniciatives que presenten els grups.

A més, tindrà la clau perquè partits com CDC o les confluències aconsegueixin grup parlamentari propi. L'acord entre el PP i Ciutadans per repartir-se la Mesa del Congrés té també les seves conseqüències polítiques ja que, en teoria, aplana el camí per a la investidura de Mariano Rajoy.

Una lectura que va rebutjar el vicesecretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, que va deixar clar que el pacte amb el PP sobre la Mesa del Congrés no els compromet amb la investidura de Rajoy perquè ja tenen decidida la seva abstenció en la segona votació.

Ciutadans, segons va subratllar Villegas, "no entrarà en cap negociació" amb el Partit Popular sobre la investidura, i va recordar que el seu partit ja ha fet el "gest" d'abstenir-se en la segona volta i ara "els toca a altres" fer-ho per desbloquejar aquesta nova legislatura.