L'Escola Pia ha apartat un membre de la congregació que ha estat denunciat per tres casos d'abusos sexuals a menors quan era mossèn a la parròquia d'Alella (Maresme), els anys 2008 i 2009. L'orde ha explicat que, quan van ocórrer els fets, les famílies van dir-ho al rector i a l'Arquebisbat de Barcelona -responsable de la parròquia d'Alella-, que va obrir una investigació. Es va concloure que el mossèn havia comès una falta lleu, se li va prohibir exercir qualsevol activitat ministerial relacionada amb menors i se'l va cessar de la parròquia. Recentment, però, les famílies de les víctimes han tingut constància que l'antic capellà d'Alella estava treballant a l'Escola Pia de Balaguer com a coordinador de catequesi i han dut el cas a la policia. Fonts dels Escolapis han assegurat a l'ACN que els actuals responsables de la congregació desconeixien els fets i que van apartar l'home "des del minut 1 que es va saber que hi havia les denúncies", fa aproximadament un mes. La decisió d'apartar-lo afecta "qualsevol activitat" i s'ha fet "de forma preventiva", sense expulsar-lo de la congregació.

Segons ha avançat Rac 1, en el moment que es van produir els primers abusos a dues de les víctimes durant les classes de catequesi, les famílies van denunciar els fets al pare escolapi i al rector de la parròquia d'Alella. Més tard, es va destapar un tercer cas i els familiars de les tres nenes van traslladar-ho a l'Arquebisbat de Barcelona, que va obrir una investigació eclesiàstica. L'home havia estat vinculat a Alella des del 1992, amb diferents responsabilitats, i va ser cessat l'any 2010.

L'any següent, aquesta persona va començar a treballar a l'Escola Pia de Balaguer com a coordinador dels pares i mares que fan classes de catequesi. Ha estat treballant en aquest centre fins que els Mossos d'Esquadra han rebut les tres denúncies i l'Escola Pia ha tingut constància de la investigació policial. "La direcció del centre no sabia res de la situació del religiós", han assegurat des dels Escolapis.

En el moment que es van denunciar els fets aquest passat 20 de juny, la policia va obrir una investigació i va citar l'acusat a declarar. Amb tot, es va acollir al dret a no declarar en seu policial. El cas és ara en mans de la justícia, pendent de prendre declaració al religiós.

L'orde atribueix la continuïtat del religiós al "desconeixement"

Aquest dimecres, l'Escola Pia ha emès un comunicat assegurant que la Congregació Provincial actual "no tenia coneixement" de la resolució eclesiàstica dictada arran dels abusos sexuals d'Alella, fins que els Mossos d'Esquadra recentment els han requerit informació sobre el denunciat. Des de l'orde han explicat que aquest "desconeixement" ha estat degut a una falta de transmissió d'informació entre els anteriors responsables de la Congregació Provincial i els actuals.

"Això no ens eximeix de la responsabilitat corresponent", han admès els Escolapis. En aquest sentit, també han reconegut que "no s'ha actuat de la manera adequada ni s'ha acomplert la resolució de l'Arquebisbat", ja que la coordinació dels pares que fan classe de catequesi a l'escola de Balaguer és una tasca que tampoc podia exercir.

Finalment, la congregació ha assegurat que en aquests moments estan recopilant tota la informació "possible i necessària" amb l'Arquebisbat de Barcelona "per fer una acurada anàlisi de la situació i actuar en conseqüència". En aquest sentit, han especificat que el religiós està "apartat preventiva i temporalment" de desenvolupar "qualsevol activitat" dins l'orde, i que en cap moment s'ha decidit expulsar-lo de la congregació.

La seva reincorporació a l'activitat de l'Escola Pia o l'expulsió es decidirà un cop concloguin les investigacions. Al mateix temps, els Escolapis han "lamentat profundament" la situació i s'han posat en contacte amb les famílies i a disposició de la justícia.