Ciutadans va amenaçar de votar en contra de Mariano Rajoy, en lloc d'abstenir-se en la segona volta, si arriba a un acord amb els nacionalistes per facilitar la seva investidura, un advertiment al qual els populars responen amb més pressió: si Ciutadans vota sí, el Partit Popular aparca qualsevol relació amb els nacionalistes.

El dia abans de conèixer-se el calendari de la ronda d'audiències del rei per encarregar la formació del govern, PP i Ciutadans es pressionen mútuament a compte dels nacionalistes per forçar-se a donar passos i també al PSOE, ja que amb el vot a favor de Ciutadans, els populars creuen que tindrien l'abstenció dels socialistes.

Va ser José Manuel Villegas, el número dos de Rivera, qui va posar sobre la taula aquesta advertència al PP després que dilluns Ana Pastor fos elegida presidenta de la Cambra amb els suports previstos (els 169 diputats del PP i C's) i un vot sorpresa de deu parlamentaris nacionalistes -que no s'han identificat públicament en la votació de dos dels seus vicepresidents. Ciutadans no preveu cap tipus de pacte amb els que "volen trencar Espanya" i, per tant, Villegas va advertir que faran marxa enrere si tenen la sospita que hi ha hagut algun tipus d'acord per facilitar que Rajoy governi.

A continuació, el vicesecretari de Sectorial del Partit Popular, Javier Maroto, va posar ahir pressió a Ciutadans en afirmar que si donen suport a Rajoy, el Partit Popular "aparca" qualsevol relació amb els nacionalistes i independentistes, i "s'acaba el paper" d'aquestes formacions polítiques en la negociació.

Maroto va posar la pilota a la teulada de Ciutadans per aclarir el camí a un govern de Rajoy, convençut, a més, que seria el camí perquè els socialistes s'abstinguessin en la investidura, una abstenció que, a dia d'avui, rebutja rotundament el PSOE.