La Mesa del Parlament es va limitar ahir a prendre nota de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el Procés Constituent, però no les va incloure de moment en l'ordre del dia del proper ple, l'últim abans de les vacances d'estiu. Ho va decidir així després que el TC advertís dimarts que el màxim òrgan de la cambra ha d'impedir "qualsevol iniciativa" que impulsi el Procés Constituent.

De tota manera, el termini per tancar els punts que es debatran en sessió plenària acaba divendres a les 12 hores. Ara bé, aquesta no és l'única forma d'incloure un punt en l'ordre del dia d'una sessió plenària. Segons l'article 81.3 del reglament, l'ordre del dia pot ser alterat si el ple ho acorda a proposta del president o a petició de dos grups parlamentaris o d'una cinquena part dels membres del Parlament. Per tant, JxS i la CUP podrien forçar la votació i aprovar-ne la inclusió.

Una decisió poc aplaudida

En declaracions als periodistes, el portaveu de Ciutadans al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, va constatar que tot aquest afer és simplement una "pugna interna" del Govern de Carles Puigdemont amb la CUP. "El Govern ha de tirar endavant una qüestió de confiança i la CUP està exigint desobediències com a garanties", i considera "lamentable" que Catalunya estigui depenent d'un "partit antisistema i d'un executiu absolutament dèbil que no té marge de maniobra i està fent coses absolutament il·legals".

El socialista Ferran Pedret, portaveu parlamentari adjunt, va mostrar la seva preocupació per les pròpies institucions i l'autogovern català. "Nosaltres entenem que no es poden fer ulls clucs i fer-se els desentesos del que diu el TC", va opinar Pedret, que va recordar que el Parlament ja es va trobar en aquesta situació el mes de novembre. També va aprofitar per tornar a advertir que optar per la via unilateral "posa en risc moltes coses, les pròpies institucions, però també genera un risc de confrontació política i social".

El portaveu de Catalunya Sí que es Pot al Parlament, Joan Coscubiela, també va relacionar tota aquesta polèmica amb la qüestió de confiança que presentarà Puigdemont el proper mes de setembre. Al seu parer, "la CUP necessita justificar el que sembla que ja és un vot favorable a la qüestió de confiança, necessita vestir aquest "sí", i aquestes conclusions li ofereixen aquesta coartada", va diagnosticar.

El popular Xavier Garcia Albiol va advertir que aquest incident d'execució del TC és "el darrer avís" de l'alt tribunal, que pot acabar derivant en la "suspensió d'alguna institució" si no es pren seriosament. Albiol va acusar JxS i la CUP de ser uns "irresponsables" per estar "posant en risc l'autogovern de Catalunya". Com altres grups de l'oposició, va considerar que tot aquest "show" que s'està vivint amb les conclusions només busca que la CUP estigui "contenta i pugui justificar el seu vot favorable" a la qüestió de confiança.