La fiscal general de Veneçuela, Luisa Ortega, va opinar ahir que els desplegaments policials denominats Operació d'Alliberament del Poble (OAP), implementats pel govern durant l'últim any, han "impactat negativament en la col·lectivitat".

"Ens preocupen les OAP per la quantitat de denúncies que hem rebut al Ministeri Públic sobretot per les violacions de drets humans", va dir la fiscal en ser consultada al respecte durant una entrevista amb el canal privat Venevisión. Les jornades OAP són el pla de seguretat més recent del president del país, Nicolás Maduro, per intentar combatre la inseguretat a la nació amb alts índexs de criminalitat. Els operatius consisteixen en batudes amb violacions de domicili, inspeccions i detencions enmig de fortes desplegaments policials i militars en zones especials triades per les autoritats. Ortega va assegurar que els veneçolans estan en presència de nivells d'inseguretat que "han anat creixent", i que, al seu parer, "això té a veure amb els plans que s'han implementat" en aquesta matèria.

La funcionària veneçolana va assegurar que han rebut denúncies per destrucció d'habitatges, furts per part de funcionaris i per la suposada participació de particulars a aquestes batudes.

Segons va afirmar ahir la fiscal hi ha un alt nombre de funcionaris processats penalment per la suposada violació dels drets humans en aquestes actuacions impulsades pel govern.