La cancellera alemanya, Angela Merkel, i la primera ministra britànica, Theresa May, van apostar ahir per un camí constructiu per a un Brexit que veuen com inevitable, fins i tot si les negociacions no arrenquen aquest any, en una primera trobada molt mediàtica entre dues líders obligades a entendre's.

Merkel va repetir davant la seva interlocutora la que ha estat la seva màxima des que els britànics van optar en referèndum per la sortida de la UE: que correspon al Regne Unit "definir la seva relació futura" amb el bloc comunitari i que les negociacions no s'obriran fins que aquest país no formalitzi la petició al respecte.

May, en la primera visita a l'estranger des que va assumir el càrrec, va reiterar que "Brexit significa Brexit", per afegir que necessitarà un temps per preparar aquestes negociacions i tenir "clars" els seus objectius, i va assegurar que no invocarà l'article 50 del Tractat de Lisboa -que activa el procés de sortida- abans de final d'any.

"És absolutament comprensible" que el nou govern del Regne Unit necessitarà "aquest temps", va respondre la cancellera, ja que haurà de "reflexionar" primer sobre quins són els seus interessos.

És "important" per a totes les parts que Londres acudeixi a les negociacions "amb unes posicions ben definides", va prosseguir la cancellera abans d'elogiar els llaços d'amistat i els vincles que uneixen Berlín i Londres, tant a escala bilateral com multilateral. "Nosaltres no hem demanat al Regne Unit que marxi de la UE", sinó que és una decisió dels ciutadans britànics en referèndum, va recordar la líder alemanya, que va assenyalar que s'ha de respectar aquest vot encara que no és el que Berlín hagués desitjat.

La cancellera va indicar que el Regne Unit "seguirà sent una part d'Europa" i "ha de complir amb les seves obligacions", encara que no s'asseurà ja en els Consells de la UE, pel que hauran de buscar-se "altres camins" per mantenir la relació entre ambdues parts.

May va assegurar que el Brexit no vol dir "allunyar-se dels socis europeus", amb els que vol mantenir relacions "fortes i constructives", i va garantir que el seu país mantindrà mentre sigui membre de la UE tots els seus "drets i obligacions". La líder britànica, en el càrrec des de la setmana passada, assumeix que els seus terminis no agradaran a tothom, però va afirmar que el seu objectiu és treballar per respectar la decisió dels britànics i també els interessos dels socis europeus, en benefici d'ambdues parts.

Totes dues van passar de puntetes sobre l'elecció de Boris Johnson com a ministre d'Afers Estrangers, tot i els recels que aquest desperta entre els aliats tant per haver estat l'abanderat del Brexit com per les seves provocacions en campanya electoral. Tots els ministres del seu govern "treballaran per construir una bona aliança" amb els seus socis, va garantir May, mentre Merkel destacava que el Regne Unit és un país "experimentat" en relacions diplomàtiques i prometia unes negociacions "tàcticament interessants", en què tots parlarem "d'igual a igual". Era la primera trobada entre dues líders de les que en els últims dies s'han destacat tant les similituds dels seus perfils polítics i personals, com les diferències que separen la situació actual dels seus respectius països dins de la UE.

Les dues lideren formacions conservadores; ambdues ronden els 60 anys -62 acabats de fer, la cancellera; 59, la britànica-; no tenen fills i les dues van créixer en una llar amb un pare consagrat a l'Església.