L'alcalde d'Igualada, Marc Castells, i el president de Reagrupament, Ignasi Planas, aspirants a formar part de la nova direcció executiva del Partit Demòcrata Català (PDC) en dues candidatures diferents, van arremetre ahir contra el portaveu de CDC al Congrés, Francesc Homs, per "no dir tota la veritat".

Després que Homs hagi negat l'existència d'un acord amb el PP per facilitar l'elecció d'Ana Pastor com a presidenta del Congrés dels Diputats a canvi que CDC pugui disposar de grup parlamentari propi, Castells i Planas, que formen part de candidatures rivals a les primàries que se celebraran demà en el si del PDC, van coincidir en les seves crítiques, en declaracions a Catalunya Ràdio.

"No es pot tractar la gent d'idiota", va afirmar Castells, que és un dels 12 noms de la candidatura que lideren Marta Pascal i David Bonvehí, la llista favorita per assumir la direcció del PDC. Precissament ahir, la llista es va presentar als associats de la formació al Bages en un esmorzar que va tenir lloc a Rajadell.

En les seves declaracions, Castells va assegurar que "ho hem fet molt malament" en negar l'evidència d'un acord amb els populars, ja que "la gent requereix que se li diguin les coses pel seu nom".

"Cal anar de cara, aquestes actituds no les hem de permetre", va insistir l'alcalde d'Iguadala, que es va mostrar convençut que, tant la seva candidatura a la direcció com la llista que encapçala Planas pensen "canviar radicalment" aquestes maneres de procedir.

Castells va admetre que els últims temps els militants de base convergents tenien "la sensació que els hem abandonat": "ens hem desconnectat d'àmplies capes de la societat", va afegir el membre de la llista en la qual el bagenc David Bonvehí ocupa el número dos.

De la seva banda, Planas va recalcar que "si el PDC vol aconseguir la confiança de la població el primer que cal marcar en el seu comportament és dir la veritat, ser honest amb la gent que ens ha de votar". I en la polèmica sobre les votacions de la Mesa del Congrés "tots tenim la sensació que no s'està dient tota la veritat", va denunciar.

"El que és inacceptable és que tinguem una nebulosa respecte al que ha fet aquest partit", ha assegurat Planas, que considera "una falta de respecte als nostres votants" les explicacions ofertes per Homs. Segons va assegurar Planas, en aquest assumpte s'han posat en evidència "alguns tics de la vella Convergència".

Per la seva banda, la candidata a presidenta del Consell Nacional del Partit Demòcrata Català, Mercè Conesa, va contemplar ahir la possibilitat que els diputats convergents votessin els candidats de PP i Ciutadans a les vicepresidències del Congrés, però en tot cas va demanar que s'expliqui públicament.

"En política cal poder explicar el per què es fan les coses. Em vull remetre a les paraules de Francesc Homs. No hi havia pacte. Però hem de gestionar bé l'explicació. Si és cert, que no ho sé, que hi ha diputats de CDC que van votar-hi a favor, s'ha de poder explicar. El PDC ha de ser molt més transparent en les accions que duem a terme", ha afirmat Conesa. En declaracions a Rac1, la també alcaldessa de Sant Cugat del Vallès i presidenta de la Diputació de Barcelona va valorar així la polèmica per les votacions de les vicepresidències del PP i Ciutadans.